Un bistrițean transformă radical coșeritul tradițional. Hornarul digitalizat
În mai multe țări ale lumii, coșarul este un simbol al norocului. Bistrițeanul Ciprian Marek s-a întâlnit însă cu norocul chiar înainte de a fi coșar. A fost șofer de tir prin Europa, până când a decis să revină acasă și să înceapă o afacere. Moment care i-a schimbat viața.
Prin 2014, odată repatriat, Ciprian s-a înscris la niște cursuri ale unei asociații pentru formarea coșarilor. Credeți sau nu, în Reghin există o organizație intitulată Academia Prohornar, care îi instruiește, la cel mai profesional mod, pe cei care vor să învețe tainele acestei meserii. Pentru Ciprian au urmat mai multe cursuri de pregătire în țări precum Norvegia, Suedia sau Germania, acolo unde coșeritul este o meserie extrem de bine văzută și căutată.
Calculul antreprenorului a fost simplu: la câte construcții vechi și noi sunt în Bistrița-Năsăud care au coșuri de fum, există o nișă de business foarte puțin exploatată: coșeritul! După ce și-a terminat cursurile s-a înscris în Asociația ASFOCH, iar banii agonisiți în anii anteriori i-a investit în ustensile și echipamente. Echipamente care nu sunt deloc ieftine: un mecanism de coșerit poate porni de la 500 de euro, dar ultima achiziție a lui Ciprian a fost în valoare de 6.000 de euro. Mult nu? Poate nu, dacă stăm să ne gândim că acest sistem de ultimă generație are încorporată o cameră video cu care se face inspecția la coșul de fum și o grămadă de accesorii speciale pentru curățarea hornurilor. Totuși, o dată la doi ani aceste ustensile trebuie înlocuite, din cauza uzurii.
A avut creștere din start, pentru că așa cum miza, piața coșarilor profesioniști aproape nu există în județ. Lucrările s-au înmulțit în timp scurt, beneficiarii fiind proprietari de case, de firme, primării și alte instituții de stat. Astăzi, la patru ani distanță, Ciprian are trei angajați, instruiți și ei la modul profesional, are patru mașini și mai multe seturi de echipamente, cu care ară tot județul căutând să acopere cât mai multe solicitări. Afacerea sa a intrat pe profit după doi ani de muncă asiduă.
Antreprenorul este încrezător când vine vorba despre viitor și plănuiește să extindă activitatea ASFOCH și în alte zone din țară. “Cred că e un business de viitor și o meserie foarte bună, pentru cei care vor să o facă profesionist. Un angajat cu studii medii poate câștiga azi minimum 3.000 lei net din coșerit, ceea ce nu e rău deloc. Munca o face cu ustensile moderne, speciale, departe de imaginea aceea a hornarului plin de funingine care își scoate capul din horn” explică bistrițeanul.
Cea mai “plină” perioadă a unui coșar este între lunile august și februarie, apoi urmează vremuri mai liniștite, solicitările venind mai mult din partea instituțiilor publice sau a companiilor din HORECA. Pentru un profesionist, prezența la evenimentele anuale ale breslei, oriunde în lume, e obligatorie. Așa că, în fiecare an, Ciprian participă la întâlnirea mondială a coșarilor, care are loc în Santa Maria (Italia). În 2019, acolo s-au întâlnit 12.000 de coșari din toate colțurile lumii, iar evenimentul – care a durat 3 zile – a mai atras și peste 22.000 de turiști, sosiți să vadă marea adunare.
Planurile lui Ciprian duc însă dincolo de lumea coșeritului. Antreprenorul și-a propus să deschidă în viitor o făbricuță de peleți, finanțată din fonduri proprii. În plus, a înființat deja o firmă care se ocupă exclusiv de ventilații, care începe să aibă succes.
Se spune că persoana care întâlnește un coșar în ziua nunții sale are parte de mare noroc în viață, de prosperitate, mai ales dacă întâlnirea s-a petrecut după ieșirea de la ceremonia căsătoriei. Din acest motiv, o să țin aproape de Ciprian în următorii ani… Cine știe?