Un fermier din Căianu Mic investește 350.000 euro într-o afacere cu cătină ecologică

Un fermier din Căianu Mic investește 350.000 euro într-o afacere cu cătină ecologică

Un antreprenor din comuna Căianu Mic vrea să înființeze o plantație de cătină pe un teren de 7,33 hectare în marginea localității Uriu. Proiectul, în valoare de cca. 350.000 euro va fi finanțat din fonduri europene și din surse proprii.

Afacerea companiei Agrovidican SRL, deținută de Alexandru Vidican, va presupune cultivarea, recoltarea, prelucrarea, ambalarea și livrarea fructelor de cătină către clienți. Hala de prelucrare și depozitare a cătinei, cu o suprafață de 517,5 mp, va fi amplasată la aproximativ 1,5 km de plantație. Proiectul mai presupune achiziționarea de utilaje agricole și realizarea unui sistem de irigații pentru plantație. Cătina va fi cultivată în sistem ecologic.

Cătina este o plantă foarte căutată în industria farmaceutică. Ea se folosește în tratamentul ulcerului gastric și duodenal, al diareei, urticariei, al stărilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afecțiunilor circulatorii și hepatice, anemiei, alcoolismului, asteniei și chiar a stresului. Utilizările cătinei au dat rezultate spectaculoase în geriatrie, cătina fiind un excelent antioxidant, iar cercetările recente o recomandă și în oncologie în tratamentul cancerului.

În ultimii ani, mai mulți antreprenori bistrițeni au înființat plantații de cătină. Fructele de cătină, cu certificate ecologic, s-au vândut în 2017 la prețul de 12 lei/kg.

 

Categories: Business in top

About Author