Vin fonduri nerambursabile pentru startup-uri! Ce cred consultanții de business?

Vin fonduri nerambursabile pentru startup-uri! Ce cred consultanții de business?

Antreprenorii care au deja afaceri mici sau cei care sunt la faza de start-up vor putea obține ajutoare nerambursabile de până la 70.000 de euro sau până la 200.000 de euro pe proiect, prin două linii de fonduri europene scoase joi în consultare publică. La ce trebuie să aibă, însă, grijă?

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ieri, în consultare, propunerile oficiale de Ghiduri ale solicitantului pentru submăsurile 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru perioada tranzitorie 2021-2022.

Prin ambele submăsuri, vor putea fi finanțate diverse afaceri neagricole în mediul rural: turism, agrement, producție, service auto, cabinete medicale, IT etc. Beneficiarii eligibili sunt din trei categorii: fermieri sau membrii unei gospodării agricole care vor să își diversifice activitatea; afaceri mici existente în spaţiul rural, care îşi propun activităţi neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin; afaceri noi (start-up), înfiinţate în anul depunerii aplicaţiei de finanţare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii acesteia.

Ca forme juridice vor fi acceptate practic toate tipurile de întreprinderi: PFA, întreprindere individuală,  familială, SRL, societate agricolă, cooperativă etc.

Submăsura 6.2 oferă până la 70.000 Euro pentru noi afaceri non-agricole la sate, fără cofinanțare. Apelul ar urma să fie deschis în a doua jumătate a anului 2021, iar bugetul alocat va fi de cca. 50 de milioane de euro. Doar activitățile din producție vor fi eligibile pentru suma maximă de 70.000 euro, restul pentru 50.000 euro. Detalii pe platforma https://www.afir.info/ .

Submăsura 6.4 oferă maximum 200.000 EUR, dar necesită cofinanțare, de 10% sau 30%. Apelul pentru depunerea proiectelor ar urma să fie lansat tot în a doua jumătate a anului, cu un buget estimat la 100 milioane euro. Detalii pe platforma https://www.afir.info/

Ce spun consultanții de business?

„În opinia mea, vom avea foarte multe afaceri noi – start-up-uri – datorită acestor două oportunități de finanțare, ceea ce este un lucru bun. Vor fi foarte mulți antreprenori la primul business și de aceea ei ar trebui să țină cont de niște sfaturi.” – a spus, pentru BistritaBusiness.ro, Florin Bugnar, consultant și fondatorul celei mai mari platforme românești de networking în business, X Party & Networking.

În opinia acestuia, antreprenorii la început de drum, care își doresc o finanțare nerambursabilă, trebuie să își aleagă foarte bine domeniul de activitate și să-și poată imagina afacerea lor în termen de 5-10 ani. “Alegerea corectă a business-ului e vitală. Sunt foarte mulți care apelează la noi, consultanții, și spun: vreau și eu să aplic, vreau 50.000 euro, recomandați-mi dvs. ce afacere să încep, unde ar fi șanse mai mari să iau finanțarea! Această abordare e sortită eșecului în 90% din cazuri. Antreprenorii trebuie să știe ce vor, ce domeniu și ce model de business este potrivit pentru ei, în funcție de pregătirea lor profesională, experiență etc., să își asume un plan de business serios, să fie conștienți că vor munci pe rupte, pentru că altfel vor fi căutați să returneze fondurile. A alege sa intri într-un business in funcție de fondurile care se dau este de cele mai multe ori o idee neinspirată.” – a explicat Florin Bugnar.

Ce oferă oferă o firmă de consultanță de genul Intelglobalis?

Ceea ce vine după înființarea afacerii și primirea finanțării, chiar după demararea business-ului, este însă la fel de important. “Ai primit banii nerambursabili, ai demarat afacerea! Bravo, dar te aștepți să meargă de la sine, pur și simplu? În 90% din cazuri nu se întâmplă asta. Ca antreprenor trebuie să adopți rapid un set de reguli, ca să ai o șansă: să fii mereu informat, să investești continuu în marketing, comunicare, networking, cursuri de profesionalizare. Trebuie să devii un alt om, cu un ritm de viață diferit, cu preocupări diferite, cu griji dar și bucurii diferite!” – a mai spus Florin Bugnar.

De fapt, exact pentru această etapă a fost gândită platforma X Party & Networking, operată de compania Intelglobalis, deținută de Florin Bugnar. În ultimii ani, organizația a devenit cel mai mare jucător din piața de networking din România. Evenimente X Party & Networking, având o participare medie de peste 300 de persoane, au fost organizate în ultimii ani în mai multe orașe importante din țară. Printre personalitățile care au participat la aceste evenimente se numără ambasadori, consuli, generali, academicieni, rectori, antreprenori de top, președinți de Consilii Județene, prefecți, primari sau directori din diferite instituții. Categoriile de participanți au inclus manageri, antreprenori, avocați, notari, medici, arhitecți, funcționari publici, reprezentanți ai mediului academic și artiști, atât din țară, cât și din străinătate. În mod special, zeci de antreprenori la început de drum, posesori de startup-uri, au participat și au avut ocazia să interacționeze cu ceilalți și să absoarbă din experiența acestora.

“Noi asigurăm networking-ul! Conexiune între oameni, între business-uri. Ca antreprenor nu funcționezi solitar, într-o bulă de aer, ci devii parte a unui ecosistem și atunci e de preferat să fii activ în acel ecosistem. Să absorbi tot ce acel ecosistem îți oferă, să înveți constant lucruri noi, să cunoști mereu oameni noi, poate potențiali clienți, parteneri, investitori. Din acest motiv am construit platforma noastră, iar evenimentele noastre vor continua, acum că situația sanitară a început să se relaxeze” – a adăugat Florin Bugnar.

Bistrițean de origine, consultantul Florin Bugnar are o bogată experiență și educație multidisciplinară. Cu studii în domeniul ingineriei mecanice, ingineria și managementul sistemelor de producție, economie, management, drept și business, el deține un doctorat în inginerie industrială. Are experiență atât în sfera academică, didactică și în proiecte de cercetare, cât și în zona privată, cu activități de antreprenoriat, consultanță de management, reorganizare de companii în dificultate, business development, project management și lobby de business, în domenii precum industrie, sănătate, transporturi, HoReCa, evenimente, organizații non-profit și altele.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*