Anul 2017 se anunță cel mai bun an de la înființare pentru plantația viticolă de la Fântânița, din arealul viticol Lechința. Cu o producție record estimată pentru acest an, cantitativ și calitativ, compania Smart Agro Fântânița, deținută de familia Frîncu, a achiziționat recent o linie de îmbuteliere și se pregătește să intre pe piața premium a vinurilor din România.
La aproape de 50 de km de Bistrița, la capătul unor drumuri șerpuitoare nu foarte prietenoase, se ascunde, tupilit parcă în fața civilizației, sătucul Fântânița. Pe la 1297, anul primei atestări documentare a așezării, aceasta se numea Kubulkuth (Fântâna de piatră). Istoria Fântâniței a fost marcată de marele atac al tătarilor din 1241, care au pustiit totul în drumul lor spre Vest. Sătenii au săpat atunci peșteri uriașe în pădure pentru a-și adăposti bunurile, cavități vizibile și astăzi.
Un an promițător
Au trecut de atunci 800 de ani, parcă într-o clipită. Fântânița e tot acolo. Câteva sute de suflete viețuiesc aici, ca și strămoșii lor, făcând agricultură.
Iulie, 2017, o zi înnorată pe dealurile ce înconjoară protector așezarea. Câteva fire din via lui Cristi Frîncu par lovite de făinare. Doar câteva, restul sunt într-o formă extraordinară. Din voia Domnului, căci în agricultură multe se pun pe seama Sa, plantația de la Fântânița a fost ferită de capriciile vremii care a distrus recent alte vii din județ. Este, poate, o compensare pentru 2015, când Frîncu a avut în vie toate bolile posibile și imposibile și deși le-a tratat corespunzător a rezultat un an dezastruos. Uitându-se atent la cele câteva fire suferinde, inginerul decide scurt: “Nu pot risca să se extindă făinarea în toată via, mâine vine specialistul și ne apucăm de tratament!” Pățania de anul trecut încă îi provoacă fiori.
Pasul scurt de la idee la implementare
Inginer de profesie, Cristi Frîncu s-a apucat de viticultură în 2010, după ani petrecuți în comerțul cu cherestea și apoi în management de construcții. Și-a luat ca partener un prieten din copilărie stabilit în SUA, a citit și învățat la foc automat tot ce trebuie să știe despre vie și vin, a achiziționat 12 hectare de teren la Fântânița, loc cu tradiție viticolă și a depus un proiect cu finanțare europeană în valoare de 136000 euro. Pregătirea terenului s-a întâmplat în 2010, iar în 2011 a urmat plantarea materialului săditor, adus din Austria, la recomandarea d-lui Mihai Bilegan, bunul sfetnic al tuturor viticultorilor bistrițeni. Tot în 2011, compania a achiziționat utilajele indispensabile unei plantații de vie: tractor, freză, tocător, plug, atomizor. Investițiile au fost făcute din propriul buzunar, pentru că banii europeni au găsit foarte târziu drumul spre Fântânița, mai greu decât hoardele tătarilor în urmă cu opt secole. Prima tranșă a sosit după 9 luni de la solicitarea ei, iar a doua la 14 luni.
Ceasul îmbutelierii e aproape
Cele 2.86 ha de Chardonnay, 1.8 ha de Fetească Regală, 1.6 ha de Muscat Ottonel, 2.14 ha de Sauvignon Blanc și 1.46 ha de Cabernet Sauvignon înseamnă astăzi pariul familiei Frîncu cu viitorul. Plantația a ajuns la maturitate, producția de struguri și calitatea lor sunt excelente, vinul din anii anteriori – certificat DOC – a primit multe laude între cunoscători, urmează pasul firesc de la vinificare la îmbuteliere și poziționarea vinurilor pe piața premium din România. Și, de ce nu, o zonă de export, cu ajutorul partenerului din SUA. Compania a achiziționat deja o linie de îmbuteliere, investind aproape 100000 euro, și, în această perioadă, pregătește un spațiu destinat acestei activități. În plus, firma analizează mai multe opțiuni pentru denumirea vinurilor de la Fântânița. Prima butelie va ieși de pe bandă în februarie-martie 2018, iar Cristi Frîncu se interesează deja de concursurile de vinuri care sunt programate în anul viitor. Vrea să câștige notorietate doar prin valoarea produselor sale, realizate în faimosul areal viticol Lechința.