Cine e bistrițeanul care s-a asociat cu proprietarul IULIUS MALL și face clădiri de birouri în Cluj?

Cine e bistrițeanul care s-a asociat cu proprietarul IULIUS MALL și face clădiri de birouri în Cluj?

Un bistrițean s-a asociat cu proprietarul Iulius Mall și Palas, Iulian Dascălu, unul dintre cei mai bogați oameni din România, cu o avere estimată de Capital în 2016 la 450-460 milioane euro. Firma lor, RIVIERA OFFICE, a ridicat o clădire de birouri cu 10 niveluri în cea mai bine cotată zonă din Cluj-Napoca.

Bistrițeanul este nimeni altul decât Petru Rus, co-fondator al grupului Metropolis, cel mai mare organizator de jocuri de noroc din România. Compania lui Petru Rus și Iulian Dascălu se numește RIVIERA OFFICE SRL, are sediul în Cluj-Napoca, și a fost înființată în 2014. Inițial, alături de Petru Rus apărea ca asociat egal ieșeanul George Acasandrei. În noiembrie 2015, cei doi cooptează în acționariat doi noi asociați: Iulius Holding SRL și Riviera Rezidence SRL. Cele două firme, prima deținută de Iulian Dascălu, a doua de Petru Rus, preiau practic controlul în RIVIERA OFFICE, fiecare cu câte 49,94%. În 2016, Petru Rus și George Acasandrei cesionează celor două firme și ce părți sociale mai aveau ca persoane fizice, astfel că Iulius Holding și Riviera Rezidence devin unici asociați, cu câte 50% fiecare, în RIVIERA OFFICE. Un nou administrator este instalat în funcție, în persoana lui Claudiu Guttman, directorul de la Iulius Mall.

Prima lucrare e aproape finalizată: o impetuoasă clădire de birouri cu 10 niveluri pe strada Teodor Mihali din Cluj-Napoca, pe diagonală cu Iulius Mall, la doi pași de cealaltă clădire de birouri a lui Iulian Dascălu, United Business Center Tower. Autorizația de construcție – nr.255/21.06.2016 – a impus firmei RIVIERA OFFICE să realizeze și un sens giratoriu la intersecția cu Iulius Mall. Investiția e estimată la 15 milioane lei. Ciudat este că firma apare în datele Ministerului Finanțelor cu cifră de afaceri zero în toți cei trei ani de la înființare: 2014, 2015, 2016.

Cine e Iulian Dascălu?

Principala firmă a ieșeanului lui Iulian Dascălu, Iulius Group, se află în topul celor mai mari dezvoltatori din real estate în România, fiind, de altfel, printre puţinele companii care şi-au făcut loc pe această piaţă, dominată în principal de jucători străini. În vara acestui an, Dascălu a vândut jumătate din pachetul care cuprinde cele patru malluri Iulius pe care le deţine pe piaţa locală, în oraşele Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava, către fondul olandez de investiţii Atterbury Europe, o tranzacție estimată la peste 200 milioane euro. Decizia de a vinde jumătate din malluri a venit în contextul în care Dascălu a recurs la mai multe credite bancare pentru a-şi finanţa dezvoltările imobiliare, cea mai amplă ca valoare fiind proiectul mixt Openville din Timişoara, o investiţie de 220 de milioane de euro. Potrivit topului întocmit de Capital în 2016, Dascălu se află pe locul 5 în lista celor mai bogați români, cu o avere estimată la 450-460 milioane euro.

Cine e Petru Rus?

Rus e unul dintre fondatorii grupului de firme Metropolis din Bistrița. Metropolis este cel mai mare operator de jocuri de noroc din România, cu cazinouri, săli de jocuri și săli de bingo în multe orașe ale țării. Grupul a organizat și două jocuri televizate, la două mari televiziuni naționale, ambele sfârșite cu scandal, din cauza datoriilor acumulate către jucători, către bugetul de stat și către diverși furnizori. În ultimii ani, Petru Rus a făcut un pas în spate din zona jocurilor de noroc și se ocupă mai mult de investiții imobiliare. Totuși, câteva firme în care apare încă asociat cu Radu Chifa – un alt fondator al grupului Metropolis – au datorii cumulate de zeci de milioane lei către terți. Unele afaceri au intrat în procedură de insolvență. Printre acestea, apreciatul Hotel Metropolis, singurul hotel de 5 stele din Bistrița.

 

Categories: Business in top

About Author