Crama VILLA VINEA, una dintre cele mai premiate din Transilvania, se prezintă la Bistrița

Crama VILLA VINEA, una dintre cele mai premiate din Transilvania, se prezintă la Bistrița

Una dintre cele mai premiate crame din Transilvania, VILLA VINEA, din podgoria Târnave, vrea să cucerească o cotă din piața de vin a județului Bistrița-Năsăud. Pentru iubitorii de vinuri, prima degustare VILLA VINEA în Bistrița va avea loc joi, 23 august, ora 19.00, la restaurantul Academia del Gusto, pe strada Titulescu.

La eveniment, somelierul cramei va prezenta 6 vinuri, trei albe, două roșii și un rose, majoritatea din gama Premium: Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Zweigelt Roșu, Zweigelt Rosè, Contessa.

Feteasca Regală are o aciditate discretă, cu aromă echilibrată. În acest vin regăsim versiunea originală, parfumată, corpolentă cu note fructate și florale, amintind în aromă de piersică și caisă. Ca sugestii de asociere culinară sunt recomandate aperitivele picante, supele cremă, preparatele asiatice.

Sauvignon-ul este un vin fin, aromat, cu un mare potențial, de culoare galben luminos, cu reflexe ușor verzui. Are o aromă subtilă de fructe (soc, piersică, agrișe, coacăze), armonios îmbinată cu arome vegetale (urzică, iarbă). Poate fi asociat cu fructele de mare; armonizează cu aperitive vegetariene, supe, legume și pește la grătar, precum și cu paste estivale.

Gewurztraminer‐ul Villa Vinea este rezultatul teroir‐ului din Transilvania, cu sol tipic luto‐argilos, zile însorite, mediu potrivit și orientarea optimă a pantei. Culoare galben‐pai, tipică soiului, nas cu arome de trandafir nobil și litchi, rotunjit prin parfumul de condimente orientale. Pe cerul gurii, corpolent, fructos și picant, cu un finisaj lung, moale. Este potrivit cu fructe de mare, creveți și homar, cu preparate din bucătăria asiatică precum și cu brânzeturi aromate sau condimentate.

Zweigelt Roșu are o culoare rubinie, intensă, cu tente violet și arome de rom, stafide și vișine coapte, încadrate de tonuri de scorțișoară. Gustativ este taninos, cu aciditate prezentă și note de prune, lemn verde. Un vin prietenos, cu un postgust condimentat, cu zvâcniri de aciditate, destul de lung.

Zweigelt Rosè este o premieră în România. Nasul este imediat recunoscut, specific, cu miros de zmeură și cireșe. Un vin aperitiv foarte plăcut, potrivit la aperitive picante, o supă de pește (Bouillabaisse) și păsări de curte.

Contessa este un vin fructat intens (ananas, piersici, pepene galben si gutuie), cu aroma fagurilor cu miere; are o culoare galben deschis spre auriu, plin în gură și elegant, cu un finisaj moale și grațios. Este potrivit în asociere cu alimente speciale, cu diverse brânzeturi cu mucegai (albastru și Weifischimmel) și deserturi.

Despre VILLA VINEA

Vinurile VILLA VINEA sunt rezultatul unui microclimat unic, seva unui pământ extraordinar, amplasat pe valea râului Târnava Mică, una dintre cele mai vechi regiuni viticole ale Transilvaniei.

Povestea a început în jurul anului 2001, cand tirolezul Heiner Oberrauch a descoperit aici, în inima Transilvaniei, acest loc plin de promisiuni. Dorința lui a fost de a crea vinuri unice, cu mult caracter, de neuitat pentru toti cei ce urmau sa le deguste. Solurile au fost cartate, studiate, iar profilul lor geologic a arătat sedimente formate, cu precădere, din argilă, minerale și cantități de apă ideale pentru ce avea el în minte.
În cursul următorilor ani, 32 de hectare au fost plantate cu soiuri nobile locale, Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră, alături de soiuri clasice, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot. Mai târziu, un soi alb, de origine germană, Kerner, și unul roșu, de origine austriacă, Zweigelt, au fost adaugate la soiurile deja plantate. Vinurile rezultate din aceste soiuri sunt două dintre vinurile preferate ale lui Heiner, de acasă, din Tirolul italian.
Oenologul cramei este italianul Celestino Lucin, deținătorul titlului Winemaker of the Year 2009, acordat de publicația italiană de vinuri Gamberto Rosso, asistat de către șeful de cramă, Mihaly Denes.

Categories: Business in top

About Author