Cum se împart pe culori politice cei 701 mil. din PNDL

Cum se împart pe culori politice cei 701 mil. din PNDL

 

Peste 700 milioane lei vor intra în județul Bistrița-Năsăud în perioada 2017-2020, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), bani cu care vor fi realizate 168 de lucrări de investiții, majoritatea în infrastructură. Cum sunt împărțiți însă acești bani pe culori politice? Analiza Bistrița Business demonstrează cu cifre că mitul potrivit căruia Guvernul PSD a direcționat banii către primarii partidului nu stă în picioare. Cel puțin la nivel de județ.

În total, bugetul alocat pentru Bistrița-Năsăud este de 701 mil. lei. Rotunjit. Întâi, firesc, scădem banii alocați proiectelor Consiliului Județean, care propune lucrări de infrastructură care străbat comune de diverse culori politice. Scădem așadar 176,5 mil. lei. Din rest, 524,5 mil. lei, comunele și orașele păstorite de primari PSD vor primi cca. 372 mil. lei, adică 70,9%. În condițiile în care la alegeri primarii câștigători ai PSD au reprezentat 63% din totalul mandatelor. Practic, pesediștii vor lua cu ceva mai mulți bani decât ar fi meritat conform rezultatelor din alegeri, dacă acesta ar fi fost, prin absurd, criteriul de alocare. Comunele și orașele conduse de reprezentanți ai PNL vor lua cca. 109 mil. lei, adică 20,7% din suma totală. Mandatele primarilor PNL înseamnă adunate 24,1% din total, conform rezultatelor din alegeri. Vor primi, așadar, o sumă puțin mai mică decât înseamnă procentul lor politic în județ. În cazul ALDE, de exemplu, primarii au scos în alegeri 11,2%, însă bani vor primi doar 6,1% din bugetul alocat județului, adică 32 mil. lei. UDMR, cu un singur primar  (1,61% din totalul mandatelor în alegeri), va primi 2,19% din banii PNDL, adică 11,5 mil. lei.

Cel mai leneș dintre primari, sau cel mai neinspirat în alegerea proiectelor depuse spre finanțare, a fost domnul Sever Mureșan, primarul ALDE al comunei Telciu, care a atras 0 lei prin PNDL. Alți doi edili din coada clasamentului sunt domnii Ioan Cira (PSD, comuna Monor) și Vasile Silași (PNL, comuna Chiochiș), care au atras semnificativele sume de 300.000 lei, respectiv 590.000 lei.

 

Categories: Local

About Author