Surse din sfera fondurilor de investiții de la București au declarat, pentru Bistrița Business, că frații Pavăl, care dețin lanțul de bricolaj DEDEMAN, dau târcoale de aproximativ un an companiei RAAL Bistrița cu intenția de a o prelua în portofoliul lor. Unii dintre acționarii firmei bistrițene ar agreea tranzacția, însă familia Ilieș (acționar important, cu cca. 25-27%), care asigură și managementul executiv, a refuzat, deocamdată, vânzarea.
RAAL Bistrița, una dintre companiile vedetă ale județului în ultimele decenii, trece printr-o perioadă grea. Pentru prima oară după mulți ani a acumulat datorii restante la ANAF în T1/2024 și a disponibilizat recent cca. 300 de persoane în încercarea de a ține corabia pe linia de plutire. Cu un profit minuscul în 2023 (262.000 lei) și datorii totale de peste 232 mil. lei, managementul RAAL încearcă o salvare a firmei pe cont propriu, însă – spun sursele noastre – creditorii, în special Banca Transilvania – presează dur și fac lobby pentru o vânzare a companiei și recuperarea urgentă a creanțelor.
Frații Pavăl, puși pe achiziții în toată România dar și în străinătate – cu profiturile imense de la DEDEMAN – ar fi interesați de o preluare a RAAL, ținând cont de industria strategică în care activează firma bistrițeană și de potențialul ei. Preluarea ar putea însemna, în cele din urmă, și achiziția a doar 51% din pachetul de acțiuni (să amintim că RAAL e o societate pe acțiuni – S.A.), adică familia Ilieș (dacă nu dorește să vândă) ar putea rămâne simplu acționar. Potrivit acelorași surse, miliardarii de la DEDEMAN au discutat, prin emisari, cu acționarii importanți ai RAAL, însă familia Ilieș – când s-a ajuns la oferta financiară – a înghețat orice negociere.
“Ideea este că RAAL are un potențial fantastic, dar are nevoie de o injecție mare de capital și de un management de ligă superioară. Frații Pavăl sau alți investitori puternici ar putea aduce aceste lucruri.” – au mai spus sursele noastre.
În primăvară, compania bistrițeană și-a asumat un buget de venituri și cheltuieli super-optimist pentru 2024, vizând creșterea cifrei de afaceri (de la 77 la 77,5 mil. euro) și obținerea unui profit brut de 4 mil. euro. Cu clienți precum John Deere, Class și AGCO, compania bistrițeană produce sisteme de răcire pentru industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii, industria minieră, automotive.