16 firme bistrițene și-au luat licență pentru a produce energie, însă rezultatele lor sunt dezamăgitoare

16 firme bistrițene și-au luat licență pentru a produce energie, însă rezultatele lor sunt dezamăgitoare

16 companii bistrițene dețin licențe valabile pentru producerea de energie electrică, dar numai câteva au efectiv activitate în acest domeniu și cifrele lor nu sunt încurajatoare. Una singură are capital străin, german, iar acționarii ei au oricine chineză.

În ultimul deceniu, producția de energie regenerabilă a apărut ca o oportunitate foarte bună de business și investitorii s-au grăbit să construiască parcuri fotovoltaice, eoliene, să pună în funcțiune micro-hidrocentrale sau să producă energie verde din biomasă. Trendul investițional a fost preluat și în județul Bistrița-Năsăud, unde câțiva antreprenori au dorit să investească în acest domeniu. În acest moment, 16 companii bistrițene sunt în posesia unei licențe valabile, emise ANRE, pentru producția de energie electrică.

Care sunt aceste companii și cine sunt antreprenorii din spatele lor?

Agro Carmolact, parte a grupului Carmolact de la Monor, controlat de familiile Neagoș și Creoșteanu, are o licență valabilă până în 2038.

Alpina Blazna și Continental Energy, controlate de familia Pop, cu afaceri principale în turism (complexul Alpina Blazna), au licențe valabile până în 2038.

Blue Line Energy, controlată de familia Nath, are și producție proprie de energie, dar facilitează proiecte de instalare și echipamente și pentru terți. Are licență valabilă până în 2032.

BN Solar Park, fondată cu avânt de Casa de Investiții Alianța, controlată azi de Confort Construct, se află în insolvență, cu licență valabilă până în 2038. La momentul investiției, un parc solar pe raza comunei Lechința, era unul dintre cele mai mari și mediatizate proiecte de gen din România.

Ecobyn Solar, deținută de familia Bindea, a rulat doar 2600 lei în 2018, semn că afacerea nu funcționează, dar are licență până în 2038.

Electric Prod este afacerea familiei Salanță (parte din acționariatul Electroplast), dar nu are niciun venit în ultimii doi ani. Licența e valabilă până în 2032.

Electro Margo Line, deținută de antreprenorul Grigore Clapa, nu are niciun angajat și venituri infime. Licență până în 2031.

GES Green Energy Specialists, deținută de Kerekes Ioan și Mathe Francisc, are investiții într-un parc solar lângă Lechința și a avut venituri de aproape 1 mil. lei în 2018. Licența ANRE expiră în 2037.

Green Mountain Energy, controlată de Iulian Pătrașcu (52%), care îl are printre asociați și pe Mathe Francisc (ambii au fost în Casa de Investiții Alianța), se ocupă teoretic cu producția de energie electrică, însă a rulat doar 181.000 lei în 2018. Are licență valabilă până în 2038.

Hydro Borca, firmă controlată (58%) de Ioan Repede, directorul general al Rombat SA, cu o microhidrocentrală în județul Neamț, a rulat mai puțin de 200.000 lei în 2018. Licența ANRE expiră în 2038.

Hydrosilvania și Silvania Internațional Prod – deținute de familiile Iugan – Fărcaș – nu au avut nici ele venituri impresionante din producția de energie în anul anterior. Ele dețin licențe până în 2039, respectiv 2038.

Producătorul de lactate Lacto Sinelli, din Teaca, deținut de Simion Drecșan, a primit licență pentru producerea de energie abia în 2018, fiind valabilă până în 2043.

Photovoltaik Farm Urmeniș, companie deținută de germano-chinezii de la Frankfurt Energy Holding și Eco China Capital și administrată de Jianmin Feng, a obținut venituri de 1,7 mil. lei în 2018. Firma operează la Urmeniș un parc fotovoltaic pe o suprafață de cca. 5 ha și are o licență care va expira în 2038.

Polimed Com, controlată de familia Tămășoi, deține o licență de producție de energie valabilă până în 2039. Antreprenorii aveau și o licență de furnizare energie, pe o altă firmă, Polimed Energy Trading, retrasă însă în 2018 de ANRE pentru că firma a intrat în faliment. Semn că afacerea cu energie nu a funcționat.

 

 

 

Categories: Business in top

About Author