Afacerea MEGATITAN. O poveste inspirațională, despre credință și inovație

Afacerea MEGATITAN. O poveste inspirațională, despre credință și inovație

„Nu vă gândiți la ce nu aveți, gândiți-vă la ce aveți!” este credința după care antreprenorul Ioan Bălan s-a ghidat în viață. A fondat în urmă cu 20 ani compania Megatitan, o afacere 100% românească, adeptă a inovației continue, pornind de la un capital de … 7 kg de miez de nucă și o cergă, primite de la bunica lui. Astăzi, firma e unul dintre liderii pieței de profil, cu afaceri anuale de cca. 40 milioane lei. 

Când era copil, Ioan Bălan se gândea că ar putea deveni cojocar, iar înainte de treapta a doua ar fi vrut să renunțe la liceu, în favoarea unei școli profesionale, pentru a  învăța o meserie. Totuși, a mers mai departe, a dat examenul de treaptă și a absolvit cei 4 ani. S-a angajat la unul dintre primii antreprenori din Negrilești, care avea o moară. Și tot atunci, s-a gândit să se apuce de negustorie, în perioada în care toată lumea făcea comerț cu Ungaria. „Dar pentru că nu aveam ce, m-am dus la bunica mea, o țărancă  înțeleaptă, și i-am zis: <bunică, dă mi și mie să vând ceva în Ungaria!> și am primit 7 kg de miez de nucă și o cergă. Atât avea și ea. Iar acela a fost capitalul cu care s-a făcut  Megatitan. Și, pe parcurs, s-a mai împlinit un vis, o rugăciune din copilărie: aceea de a fi un om util societății! Nu știam atunci ce poate însemna asta, dar așa mă gândeam eu că e bine. Iată, ruga mi-a fost ascultată și vreau să fiu util societății. Oricând pot ajuta cu o vorbă bună, un sfat, sunt gata să o fac, pentru oricine”. – povestește antreprenorul. 

Așa că, din poziția în care este  astăzi încearcă mereu să ajute și a dăruit cu drag, prin compania sa, pentru numeroase proiecte sociale, dar și educaționale. A fost, printre altele, sponsor al echipelor de  robotică de la Colegiul „Petru Rareș” din Beclean, al Maratonului de la Bichigiu, al primei curse a lui Tibi  Ușeriu la Cercul Polar etc.

Megatitan este o companie românească fondată pe 11 septembrie 2001 în Beclean, județul  Bistrița-Năsăud, și care oferă servicii de debitare cu laser, îndoire, sudură, vopsire a tablelor. Acestora li se adaugă producția de subansamble  și produse finite metalice destinate  atât industriei constructoare de mașini, chimice, energetice, retail, cât și producția de mobilier pentru birouri și magazine sau echipări urbane, stradale, parcuri, grădini și  locuri de joacă. Compania activează, ca piață de desfacere, în țară și în  Europa, dar are relații comerciale dezvoltate și în Asia sau America de Sud. „Suntem foarte prezenți cu fabricatele din metal din industria construcțiilor, mai ales cele de mașini industriale, în Germania, Austria, Ungaria, Italia, Anglia, Irlanda. Dintre acestea, Germania este cea mai profitabilă. Exportăm cam 30% din producție”, spune Ioan  Bălan.

Articolul integral din revista “100 de companii inovatoare din Transilvania” poate fi accesat: AICI

Categories: Brands, Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*