Alegeri locale în condiții de pandemie. Ce măsuri anunță Autoritatea Electorală

Alegeri locale în condiții de pandemie. Ce măsuri anunță Autoritatea Electorală

Autoritatea Electorală Permanentă anunță că alegerile locale vor avea loc în condiții speciale și deja se fac pregătiri pentru acest lucru. Primarii au fost rugați să adune date și informații de la nivelul secțiilor de votare, necesare în vederea identificării de către autoritățile sanitare responsabile a unor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului cu ocazia alegerilor locale din 27 septembrie.

Toate înformațiile pe care primarii le vor aduna trebuie completate într-un registru electronic până în 7 august cel târziu. Este bine de știut că primarii trebuie să țină cont de următoarele aspecte:

  • Cerințe legale minimale – Sediile secțiilor de votare trebuie să asigure setul de condiții minimale privind locațiile în care funcționează secțiile de votare, precum și dotarea minimală a acestora (ex.: asigurarea generatoarelor de curent și a surselor alternative de energie electrică; grupurile sanitare să fie igienizate și accesibile/să nu fie limitat accesul la acestea, luarea măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței participanților la procesul electoral, precum și securitatea materialelor electorale).
  • Cerințe speciale în perioadă de pandemie – Este obligatorie asigurarea igienizării și dezinfectării spațiilor, asigurarea marcajelor pentru distanțarea fizică, punerea la dispoziția participanților la procesul electoral a facilităților existente la nivelul imobilelor în care sunt organizate secțiile de votare (grupuri sanitare accesibile, igienizate și dotate cu materialele necesare, aerisire, ventilare, etc.).

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că în ziua alegerilor în secțiile de votare se va intra cu măști de protecție (cei care nu au mască vor primi la intrarea în secție), alegătorii vor trebui să se dezinfecteze pe mâini și vor da masca jos pentru câteva secunde pentru a putea fi identificați pe baza pozei din buletin. În fiecare secție de votare vor fi luate măsuri de distanțare socială pentru a evita aglomerațiile, iar AEP a anunțat că nu va fi permis să se stea la rând în interiorul secțiilor de votare, ci în afara acestora.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*