Bistrița-Năsăud, în topul județelor care au încasat despăgubiri pentru dezastre în 2019

Bistrița-Năsăud, în topul județelor care au încasat despăgubiri pentru dezastre în 2019

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a anunțat de curând că a plătit în 2019 cu 60% mai multe despăgubiri. Bistrița-Năsăud este în topul județelor cu cele mai mari despăgubiri acordate anul trecut. 

La finalul anului trecut Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale avea 1,73 milioane de poliţe de asigurare obligatorii în vigoare. Acestea reprezentau un avans de 1,6% faţă de anul anterior.

Din totalul locuinţelor asigurate prin poliţa PAID, trei sferturi dintre acestea se află în mediul urban.

“Avem în continuare peste 7 milioane de locuinţe neasigurate, adică 4 din 5 locuinţe nu au nicio protecţie, ceea ce este îngrijorător, având în vedere nivelul ridicat de expunere la riscuri catastrofale pe care îl are România. Vedem, spre exemplu, că mediul rural este foarte slab protejat prin asigurare, deşi riscuri precum inundaţiile şi alunecările de teren au o incidenţă ridicată în aceste zone”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.

Judeţele în care s-au făcut cele mai multe asigurări, exceptrând Bucureşti  (38,91%) şi Ilfov  (38,55%) sunt Braşov (34,8%), Timiş (29,4%) şi Sibiu (24,4%), la polul opus fiind Gorj, Botoşani şi Olt, toate cu un grad de acoperire de sub 8%.

În ceea ce priveşte situaţia daunelor plătite de PAID în 2019, aceasta indică o creştere de aproximativ 60% raportat la anul 2018,. Mai exact, valoarea înregistrată la 31 decembrie 2019 fiind de 5,35 milioane lei. Județele în care s-au plătit cele mai mari daune plătite au fost în Prahova (0,65 milioane lei), Buzău (0,48 milioane lei) şi Bistriţa-Năsăud (0,39 milioane lei).

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale anunță că cele mai multe despăgubiri au fost achitate ca urmare a inundaţiilor naturale 3,07 mil. lei. Alunecările de teren au produs pagube în valoare de 1,36 mil. lei.

Categories: Local

About Author