Bogdan Ivan își asumă să fie vocea producătorilor locali în Parlament

Bogdan Ivan își asumă să fie vocea producătorilor locali în Parlament

Bogdan Ivan Gruia, unul dintre candidații PSD Bistrița-Năsăud la Camera Deputaților, spune că, în cazul în care va ajunge parlamentar, va deveni o voce sonoră pentru producătorii locali, pe care îi va susține cu mai multe inițiative legislative.

“Vreau să fiu și vocea producătorilor locali în Camera Deputaților și să fac mai mult pentru piața produselor tradiționale românești!” – spune Ivan.

În opinia acestuia, producătorii locali întâmpină în acest moment mai multe blocaje.

“Producătorii agricoli au probleme legate de certificarea produselor bio: costurile și cerințele sunt extrem de greu de atins. Trebuie neapărat să simplificăm procedurile și să aducem organismele de certificare aproape de producători. Procesatorii de produse de origine animală sau nonanimală au costuri ridicate legate de îndeplinirea condițiilor pentru a-și desfășura activitatea. Legislația dezavantajează producătorii mici, pentru că le impune aceleași condiții ca și celor industriali. Trebuie să luăm măsuri ca în țările vest-europene: micii procesatori care își vând produsele pe o rază mai mică de 80 de km de la locul producției, să nu aibă nevoie de aceleași cerințe costisitoare ca procesatorii mari. Trebuie protejate produsele obținute natural: obligativitatea tratării termice/ pasteurizării trebuie să dispară, pentru că produsele își pierd proprietățile naturale. (…) Apoi, trebuie redusă documentația pentru atestarea produselor tradiționale și mai trebuie extins programul de Cadastru General pentru ca fermierii să poată comasa terenurile și să le ia în arendă.” – spune Bogdan Ivan Gruia.

Categories: Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*