Britanicii de la VAST au găsit 10 mil. dolari pentru a exploata minereuri inclusiv în Bistrița-N

Britanicii de la VAST au găsit 10 mil. dolari pentru a exploata minereuri inclusiv în Bistrița-N

Compania britanică VAST RESOURCES, administratorul minelor Mănăila (Suceava) și Băița Plai (Bihor), dar cu activități și în județul Bistrița-Năsăud, a reușit să facă rost de cei 10 mili0ane dolari necesari pentru pentru finanțarea operațiunilor din România.

Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, împrumută aproape 10 milioane de dolari printr-un acord prealabil de vânzare a produselor miniere, banii urmând să fie investiți în extinderea operațiunilor din țara noastră, a declarat pentru Profit.ro Andrew Prelea, CEO-ul companiei britanice. Noua sursă de finanțare vine după ce compania a atras, în ultima parte a anului trecut, circa 2,6 milioane de dolari prin emisiunea de acțiuni.
În octombrie, Vast Resources a anunțat că operațiunea de foraj pentru explorarea perimetrului de la Cârlibaba (SV) are rezultate, confirmând zonele mineralizate și structurile geologice indicate în studiile realizate anterior. Compania poate, astfel, dezvolta o nouă carieră polimetalică la Cârlibaba, ceea ce presupune construirea unei instalații de procesare metalurgice, care va reduce costurile operaționale ale minei cu până la 25%. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună.
Compania a anunțat, tot în octombrie, că a început prospectarea solului și rocilor la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, în județul Bistrița-Năsăud. Minereurile – (probabil cupru, zinc, aur, argint) – extrase din cele două cariere din județul nostru vor fi prelucrate în acel viitor complex metalurgic regional pe care investitorii britanicii îl vor construi în județul Suceava. După etapa de prospectare, Vast Resources va solicita Agenției Naționale pentru Resurse Minerale licențe de exploatare pentru perimetrele Piciorul Zimbrului (situat între Zagra și Târlișua) și Măgura Neagră (situat între Zagra și Telciu).

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârşitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud. În completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România. Printre acționarii companiei se numără importante fonduri de investiții din Marea Britanie, cum ar fi Hargreaves Lansdown Asset Management (11,76%), Halifax Share Dealing (8,34%) sau Barclays Wealth and Investment Mgt (5,99%).

Categories: Business in top

About Author