Britanicii de la VAST Resources au pornit oficial goana după aur în Bistrița-Năsăud

Britanicii de la VAST Resources au pornit oficial goana după aur în Bistrița-Năsăud

Compania Vast Resources a anunțat ieri într-un comunicat oficial că a început prospectarea solului și rocilor la Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, în județul Bistrița-Năsăud, și că rezultatele la celelalte exploatări ale sale din România sunt peste așteptări. Minereurile – (probabil cupru, zinc, aur, argint) – extrase din județul nostru vor fi prelucrate într-un viitor complex metalurgic regional pe care investitorii britanicii îl vor construi lângă mina Mănăilă, din județul Suceava.

În raportul făcut public ieri, investitorii susțin că după etapa de prospectare, Vast Resources va solicita Agenției Naționale pentru Resurse Minerale licențe de exploatare pentru perimetrele Piciorul Zimbrului (situat între Zagra și Târlișua) și Măgura Neagră (situat între Zagra și Telciu) – ambele la câțiva zeci de kilometri doar de viitorul complex metalurgic. Lunile iulie, august și septembrie din 2017 au adus producții record pentru Vast Resources la mina Mănăilă, mai mari cu 30-40% decât anterioarele trei luni. Recent, compania minieră a anunțat că a avut rezultate promițătoare și în urma forajelor de la mina Cârlibaba, situată lângă mina Mănăilă, din județul Suceava. Având aceste două locații, plus cele două din județul Bistrița-Năsăud, britanicii se gândesc serios să dezvolte un complex metalurgic care să prelucreze toate minereurile extrase. “Suntem în discuții cu mai mulți potențiali investori pentru a finanța acest complex de lângă Mănăilă. Rezultatele forajelor ne-au arătat că viața minei Mănăilă poate fi extinsă cu mult peste ce am crezut și astfel și posibilitățile de a garanta anumite finanțări sunt multiple. Un complex metalurgic aici va micșora costurile de producție cu cca. 25%, eliminând cheltuielile curente cu transportul materiei prime și a deșeurilor între mină și complexul metalurgic de la Iacobeni“, arată britanicii.

În altă ordine de idei, Vast Resources este în proces de a finaliza asocierea cu firma Băița SA, pentru a putea explora și mina Băița-Plai din județul Bihor. Băița SA este deținătoarea licențelor pentru acea mină.

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârşitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud. În completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România, în vederea dezvoltării strategiei de business. Printre acționarii companiei se numără importante fonduri de investiții din Marea Britanie, cum ar fi Hargreaves Lansdown Asset Management (11,76%), Halifax Share Dealing (8,34%) sau Barclays Wealth and Investment Mgt (5,99%).

Categories: Business in top

About Author