Comuna Căianu Mic pregătește o zonă de agrement la Tău (Lacul Cetățele) și vrea cât mai mulți turiști

Comuna Căianu Mic pregătește o zonă de agrement la Tău (Lacul Cetățele) și vrea cât mai mulți turiști

Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a anunțat că lucrează la un proiect pentru realizarea unei zone de agrement la Tăul Căianului, lacul misterios ascuns între dealuri, a cărui poveste a țesut numeroase legende.

Ne dorim dezvoltarea unei zone de agrement acolo, bineînțeles am și făcut demersuri în acest sens la Ministerul Turismului. Avem un plan mai amplu, cu care să introducem comuna Căianu Mic în circuitul turistic și cultural la nivel naţional. Avem câteva obiective turistice speciale și câteva evenimente unice pe care le vom promova constant, astfel încât tot mai mulți turiști să ne calce pragul. Întreprinzătorii privați au construit deja câteva pensiuni frumoase pe valea noastră, prin fonduri europene, și datoria noastră e să creăm infrastructură adecvată, evenimente atractive și să promovăm valorile pe care le avem. Din turism, vom construi în câțiva ani o sursă bună de venituri pentru bugetul comunei” explică primarul Paul Știr.

Tăul Căianului este un lac de alunecare, cu faună şi floră specifică, fiind format în spatele unui mare val de alunecare de mare amploare pornit din vârful Cetăţele, pe fondul unor sedimente predominant argilo-marnoase. Locul seamănă cu o groapă uriaşă încadrată de versanţi abrupţi şi înalţi, aflaţi la aproximativ 40 de metri de oglinda lacului, având o formă ovală, lungime de 227 metri, lăţime de 64 de metri.

Cel mai recent, Tăul Căianului a fost subiect de reportaj la Antena 1, vezi video AICI . O legendă spune că odată un car cu boi a căzut acolo și a apărut – minune – la kilometri buni distanță, tocmai la Podul Dejului. O altă legendă spune că lângă lac, ascunsă, locuiește Fata Pădurii, o creatură care coboară din când în când în sat și ademenește flăcăii și copiii.

Primarul Știr este hotărât să profite de această notorietate a Tăului și să amenajeze în zona respectivă pentru a atrage turiști.

Înstruțatul Boului (de Rusalii) este o altă atracție turistică importantă a comunei, eveniment care în acest an a atras o importantă televiziune canadiană pentru a realiza un reportaj.

Categories: Local

About Author