Comunele TELCIU și ȘANȚ sunt în TOP 15 cei mai mari proprietari de păduri din România

Comunele TELCIU și ȘANȚ sunt în TOP 15 cei mai mari proprietari de păduri din România

Comunele bistrițene Telciu şi Șanţ ocupă locurile 4, respectiv 14, în topul celor mai mari 15 proprietari de păduri din România.

 Potrivit informațiilor Ministerului Apelor și Pădurilor, valabile pentru 2017, Primăria comunei Telciu deţine 17.600 de hectare de pădure, fiind pe locul 1 în clasamentul primăriilor. Șanţ are în proprietate 9.000 de hectare de pădure.

Cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României. În Top 15 sunt şase primării (Telciu, Braşov, Săcele, Răşinari, Șanţ și Baia Mare), RNP Romsilva, doi firme suedeze, o firmă din Germania, una din Finlanda, moștenitorii Regelui Mihai I, moștenitorul prințului Dimitrie Sturdza, Academia Română, Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici (Vrancea).

“Statul român ar trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte”, susține Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Cel mai mare proprietar de păduri din Ro­mânia este statul român, care prin Rom­silva administrează 3,14 milioane de hec­tare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării.

Categories: Business in top

About Author