Cum a ajuns Silivașu de Câmpie cu potențial turistic mai mare decât Colibița?

Cum a ajuns Silivașu de Câmpie cu potențial turistic mai mare decât Colibița?

Doar 7 comune bistrițene se află pe lista zonelor cu resurse turistice foarte mari, conform Ordonanței de Urgență nr. 142 din 28 octombrie 2008, care e luată în calcul la punctaj la proiectele europene.

Comunele Livezile, Lechința, Maieru, Prundu Bârgăului, Rodna, Șanț și Târlișua sunt trecute în OG-ul pomenit, și primesc un punctaj mai mare decât celelalte UAT-uri în cazul proiectelor pe fonduri europene care vor fi depuse pe submăsurile 6.2 și 6.4. Dintre cele 7 comune din listă, surprinzător, cel mai mare potențial turistic îl are Livezile, care primește un punctaj de 46,5 puncte. Pe locul doi vin Lechința (45,5p) și Prundu Bârgăului (45p).

Și mai surprinzător, Bistrița Bârgăului (care păstorește stațiunea Colibița), apare doar pe o listă de rang doi, cu resurse turistice mari (nu “foarte mari” – cum sunt catalogate celelalte 7 comune) și, în concluzie, are un punctaj de numai 31,52p.

Reamintim că Ghidurile de finanțare pentru submăsurile 6.2 și 6.4, unde pot fi depuse proiecte inclusiv pe turism (construcție de camping-uri, casuțe, bungalow-uri) au fost lansate în consultare publică. Probabil că sesiunea de depunere a proiectelor va fi declanșată în a doua parte a verii.

“Nimeni nu înțelege metodologia după care au fost selectate comunele respective. Nu îmi dau seama cum Livezile sau Prundu Bârgăului pot avea resurse turistice mai mari decât Bistrița Bârgăului, care are pe teritoriu Colibița. Cert este că ar fi nevoie de o updatare a listei, OG-ul respectiv fiind foarte vechi. Poate primăriile care se simt frustrate ar trebui să sesizeze ministerul de resort. E important, pentru că în situația curentă vor apărea iar investiții în turism în locuri obișnuite, iar locurile cu potențial mare sunt văduvite. Vorbind aplicat, acum ai șanse mult mai mari să construiești un bungalow la Livezile sau la Maieru decât la Colibița. Mai grav, în lista a doua, a comunelor cu resurse mai scăzute, Bistrița Bârgăului (cu Colibița) este ca punctaj sub Silivașu de Câmpie sau Șieu Măgheruș” – a declarat, pentru BistrițaBusiness.ro, Iulius Dumitru, consultant financiar și în fonduri europene.

Categories: Bursa, Life & Style, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*