Fabrica de sucuri naturale din Braniștea a fost scoasă la licitație. Coca-Cola a învins.

Fabrica de sucuri naturale din Braniștea a fost scoasă la licitație. Coca-Cola a învins.

Cabinetul Individual de Insolvenţă Neag Liviu – lichidator al societăţii NATUR FRUCT S.A., organizează, în 17 ianuarie, licitaţie publică pentru vânzarea fabricii de sucuri din Braniștea. Prețul de pornire al licitației este de 204.225 euro şi se va plăti în lei, la cursul de referinţă stabilit de BNR pentru ziua plăţii.

De altfel, anunțul de vânzare a fabricii se găsește și pe site-urile comune de vânzări și cumpărări, gen olx.ro sau lajumate.ro.

Compania Natur Fruct a fost înființată în anul 1994 și are doi asociați, persoane juridice: General Leasing și Moragroind. Primul este un mare un mare comerciant de mașini agricole la nivel național, iar al doilea (din Mureș) cel mai important producător de hamei din România. În vara anului trecut, cu acordul administratorilor, compania a fost lichidată voluntar și a fost desemnat un lichidator care să valorifice activele acesteia.

Fabrica de sucuri naturale concentrate din fructe se află în localitatea Braniștea, pe un teren de 5.800 mp. Hala de producție are 675 mp, e dotată cu platforme și drumuri de acces, canalizare exterioară și interioară, bazin de apă, fosă septică și grup sanitar. Fabrica are o capacitate de prelucrare de 100 t mere/zi.

Licitația va avea loc în 17 ianuarie, iar cei interesați să participe trebuie să știe că trebuie să depună o garanție de participare de 10 % din prețul de pornire al licitației.

Acum 6-7 ani, reprezentantul Moragroind, Akos Mora, explica presei de ce a pornit afacerea cu sucuri la Braniște și motivul eșecului ei:

„Din 1991 lucrez în domeniul privat. Bunicii mei sunt din Braniştea, de lângă Beclean. Acolo, la Braniştea, în 1996 am făcut  o fabrică de sucuri naturale. Am pus bazele unei producţii din punctul meu de vedere mult prea repede pentru acele vremuri. Din păcate, nu am putut să returnăm creditele luate în lei de la Banca Agricolă cu dobândă de 200% pe vremea aceea. Vă daţi seama că, din producţie şi, în condiţiile în care piaţa nu era pregătită pentru sucuri naturale – noi încercam să vindem sucuri din mere făcute acolo, în Braniştea, în timp ce în 1996 lumea voia Coca Cola şi Pepsi – nu am putut rambursa creditele. Deşi noi puteam vinde produsul natural la un preţ mai mic sau egal cu decât Coca Cola, lumea tot Coca Cola prefera. Am făcut o investiţie bună, dar prea devreme din punctul de vedere al maturizării pieţei”, spunea Akos Mora, senator PNL la acea vreme.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*