O firmă cumătră cu TelDrum & PSD & Dragnea a câștigat lucrări de cca. 10 mil. euro la Colibița!

O firmă cumătră cu TelDrum & PSD & Dragnea a câștigat lucrări de cca. 10 mil. euro la Colibița!

Botoșănenii de la TEHNIC ASIST au câștigat marea licitație pentru modernizarea tronsonului de drum județean care străbate stațiunea Colibița, un contract de cca. 10 milioane euro. DIMEX a ieșit pe locul 2, iar ARL Cluj pe 3.

În total 31 de firme, din toată țara, grupate în șase mari asocieri, au depus oferte la licitația organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. TEHNIC ASIST a participat în asociere cu firmele TASS INFRA LOGISTIC (Botoșani) și PROIECT CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA (Bihor) și a avut prețul cel mai mic.

Cine este însă firma câștigătoare și ce controverse se învârt în jurul ei?

TEHNIC ASIST SRL, cu sediul central în comuna Cătămărești-Deal din județul Botoșani, a fost fondată în 1997 și este deținută de Daniela Vlas (60%) și Mirel Vlas (40%). În 2017, compania a avut venituri de 24,4 milioane euro și un profit net de 0,6 milioane euro, cu 161 de angajați.

În 2016, Mirel Vlas a fost trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru complicitate la șantaj în formă agravată, în faimosul dosar “Mircea Govor”. În dosarul respectiv au mai fost trimiși în judecată Mircea Govor – vicepreședinte (PSD) al Consiliului Județean Satu Mare și senatorul  (PSD) Valer Marian. Faptele de care sunt acuzați cei trei se referă la atribuirea unor contracte de multe milioane de lei firmei botoșănene. În luna mai 2018, în acest dosar a fost audiat însuși Victor Ponta, în calitate de martor. Mircea Govor a fost chiar arestat o bună bucată de vreme. Peste 20 de membri PSD au fost și ei audiați. Speța se judecă la Tribunalul Satu-Mare, cu termen în septembrie 2018.

 Potrivit unui comunicat al DNA din 2016, în perioada aprilie – mai 2010, Mircea Govor, folosindu-se de influența pe care o avea asupra unei publicații locale, în prezența lui Mirel Vlas (TEHNIC ASIST), a amenințat un avocat din Baroul Satu Mare că în ziarul respectiv vor apărea mai multe articole compromițătoare ce vor avea ca obiect darea în vileag a modalității pretins frauduloase prin care firma acestuia ar fi obținut mai multe contracte de consultanță juridică cu diferite entități publice. “În continuare, Govor i-a precizat avocatului că acest lucru nu se va întâmpla dacă va favoriza societatea omului de afaceri să câștige mai multe licitații publice care se aflau în derulare în acel moment și care erau organizate de instituții cu care firma avocatului avea contract de consultanță juridică pe linia achizițiilor publice. Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv, care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de inculpatul Govor, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpat. Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în perioada noiembrie – decembrie 2010, Mircea Govor, beneficiind de ajutorul lui Valer Marian și folosindu-se de influența pe care o aveau asupra aceleiași publicații, a impus, prin intermediul redactorilor, declanșarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună. “Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitație cu privire la o lucrare finanțată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de inculpatul Vlas”, susțin procurorii.

TEHNIC ASIST a derulat contracte de cca. 300 milioane euro cu administrațiile din mai multe județe ale țării, în special Botoșani, Suceava, Satu Mare, Maramureș. La unele dintre aceste lucrări, firma s-a asociat cu celebra TELDRUM din Teleorman, conectată cu liderul PSD, Liviu Dragnea. De exemplu, cele două firme prietene au executat așa-numita „Autostradă a Țării Oașului”, pentru suma de 9 milioane euro, liderul asocierii fiind TELDRUM. La acea licitație, toate celelalte 9 firme ofertante au fost descalificate pentru nerespectarea caietului de sarcini.

Recent, TEHNIC ASIST a finalizat modernizarea Aeroportului Suceava, lucrări de aproape 25 milioane euro. A modernizat și Aeroportul Tulcea, cu 16 milioane euro. A semnat recent pentru Centura Bârladului, pentru cca. 28 milioane euro.

Numele firmei apare și în dosarul penal în care a fost condamnat Liviu Dragnea. TEHNIC ASIST ar fi finanţat “la negru”, cu suma de 200.000 lei, campania electorală a USL Satu Mare pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu din 29 iulie 2012.

TEHNIC ASIST a prins cheag în anii guvernării Năstase, când a fost moşită de Octav Cozmâncă, originar din judeţul Botoşani, pe atunci secretar general al PSD şi ministru al Administraţiei Publice. În anii guvernării Tăriceanu, această firmă a beneficiat de sprijinul liderilor PNL Botoşani, îndeosebi al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu (condamnat penal, între timp, pentru fals și uz de fals – n.n.) Compania a virat apoi spre PSD, contribuind la campania PSD Botoşani și a deputatului Andrei Dolineaschi, cunoscut ca mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, cel care, pe vremea când era secretar general al PSD, i-a introdus-o lui Dragnea pe tânăra Irina Tănase, actuala iubită a acestuia. Poveste relatată de însuși Andrei Dolineaschi.

Acum, mai rămâne întrebarea: vor îndrăzni bistrițenii de la DIMEX 2000 să conteste rezultatele licitației?

Categories: Local

About Author