Somplast Năsăud scade cu 19% din cauza pieței și a majorării salariului minim

Somplast Năsăud scade cu 19% din cauza pieței și a majorării salariului minim

Somplast SA Năsăud, firmă cu tradiție în prelucrarea maselor plastice, a înregistrat o scădere a afacerilor cu aproape 19% în prima jumătate a lui 2017, față de aceeași perioadă a anului precedent. Recent, Somplast a anunțat BVB că Statul Român își vinde pachetul de acțiuni (8,01%) pe care-l deține la fabrica din Năsăud, prin metoda “vânzare specială la ordin”. Reprezentantul ofertantului este Biroul Executorului Judecătoresc Nemeș Dan din București.

De la 17,4 mil. cifră de afaceri în primul semestru din 2016, compania a ajuns la 14,2 mil. lei în primul semestru din acest an. Din punct de vedere al profitului, Somplast nu a revenit pe plus, dimpotrivă și-a mărit pierderea, de la cca. 92000 lei în prima jumătate a lui 2016, la cca. 236000 lei în aceeași perioadă a lui 2017.

Cauze: concurența acerbă și salariile mărite

Ce se întâmplă la Somplast? Directorul general, Alin Brișan, găsește explicații într-un raport depus la Bursa de Valori București, acolo unde firma este listată. “Conform planului de afaceri Pentru anii 2015-2017, precum și aprobării AGA din aprilie 2017, am continuat investițiile în retehnologizare și în acest an, inițiind în primul semestru achiziționarea de utilaje noi care vor intra în producție în al doilea semestru al anului 2017. În primul semestru s-a reușit implementarea unui mijloc de producție precum și achiziția a o parte din autoturismele necesare departamentului de vânzări. (…) Tendințele generale în prețurile materiilor prime au fost de scădere față de nivelul perioadei similare a anului trecut. Am reușit să menținem livrările la export. Pe piața internă, s-a accentuat concurența atât pe partea de flexibile, cât mai ales pe partea de țevi de presiune, unde marii jucători sunt cei care domină. Încercăm să introducem noi produse, îndeosebi în sectorul produselor injectate, dar continuăm să canalizăm și producția de flexibile pe produse cu marjă suficientă pentru a crește cota de piață. “, spune Alin Brișan. “Afacerea se conturează pe o pantă descendentă din punctual de vedere al cifrei de afaceri, ponderea covârșitoare fiind data de flexibile. Dată fiind concurența în piață, căutăm cel puțin să menținem rigidele și țeava PE la nivelul anilor trecuți. Cheltuielile efectuate pentru investiții în primul semestru nu au fost semnificative, cu rezerva că ele se vor realiza în semestrul al doilea doar dacă piața o va permite. (…) Performanțele operaționale și financiare ale societății pe primele 6 luni ale anului 2017, comparative cu perioada precedent, sunt mai mici. Cheltuielile totale sunt influențate în principal de variația prețurilor la materiile prime, dar o creștere a lor semnificativă a fost și datorită creșterii salariului minim pe economie precum și a taxelor și impozitelor locale.“

Despre Somplast SA

Somplast a fost înființată în anul 1978, sub denumirea de Întreprinderea de Prelucrare Mase Plastice. Compania, având aproape 150 de angajați, este un important producător de repere din mase plastice, cum ar fi: folii de polietilenă, țevi și fitinguri pentru transportul și distribuția apei și gazelor naturale, saci generali și saci menajeri, pungi și huse, butoaie, canistre, cutii pentru ambalat brânză, benzi de avertizare pentru rețele de apă și gaz etc.

Principalii acționari ai Somplast sunt SIF Banat Crișana (70,7%) și Statul Român 8,01%.

Recent, Somplast a anunțat BVB că Statul Român își vinde pachetul de acțiuni pe care-l deține la fabrica din Năsăud, prin metoda “vânzare specială la ordin”. Reprezentantul ofertantului este Biroul Executorului Judecătoresc Nemeș Dan din București.

 

Categories: Local

About Author