Spitalul Județean are pregătită echipa de medici pentru prelevarea de organe
Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, a anunțat astăzi că a fost aleasă deja echipa de medici care va ajuta la prelevarea de organe atunci când va fi cazul. Medicii bistrițeni vor veni în sprijinul Agenției Naționale de Transplant care va trimite specialiști la Bistrița atunci când va apărea un posibil donator.
“Ieri am primit decizia de acreditare a Spitalului Județean de Urgență Bistrița pentru prelevarea de organe și țesuturi. Prin decizia nr. 49 a Agenției Naționale de Transplant, din data de 25 octombrie, Spitalul Județean de Urgență Bistrița este unitate medicală acreditată. Am încheiat procesul de acreditare, l-am făcut într-un timp scurt”, a declarat astăzi la o conferință de presă managerul spitalului, Gabriel Lazany.
Conducerea spitalului a ales și o echipă care să coordoneze și să ajute la buna desfășurare a prelevării de organe și țesuturi atunci când va fi nevoie.
“Activitatea va fi coordonată de către asistenta șefă a secției de Terapie Intensivă, Maria Kiss, iar medicul care va conduce această activitate este Anca Moldovan. Conform legii trebuie să avem și o echipă de suport pentru cei care vor veni să preleveze organele, pentru că activitatea de prelevare se va face de către o echipă a Agenției Naționale de Transplant, care va veni atunci când va fi chemată. Din echipa de suport îi mai avem pe medicii Gheorghe Suciu (șeful Secției de Chirurgie), Bogdan Bumbu (medic șef al Secției de Ortopedie și Traumatologie), Mihaela Albu (medic specialist în Chirurgie plastică și reconstructivă), Ioan Pop (medic oftalmolog) și Radu Elisei (medic specialist Chirurgie generală). Ei vor fi medicii care vor fi la dispoziție în cazul în care echipa de prelevare are nevoie de suportul specialiștilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud”, a mai adăugat Lazany.
Managerul spitalului a mai precizat că în ultimii ani nu au existat solicitări către aparținători pentru prelevarea de organe de la pacienții care ar fi putut deveni donatori.
“Noi nefiind o unitate acreditată nu am făcut demersuri și pregătirea aparținătorulor, care se face de către un psiholog. Întotdeauna în echipa de prelevare de organe din partea Agenției Naționale de Transplant vine și un psiholog care stă de vorbă cu familia. Din păcate, noi la nivel național nu avem mentalitate și cultură, nu suntem pregătiți pentru așa ceva”, explică managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Gabriel Lazany le-a propus celor de la Agenția Națională de Transplant să pregătească un filmuleț de prezentare despre ceea ce înseamnă donarea de organe, filmuleț care să îi ajute să înțeleagă procesul și beneficiile unui asmenea gest.