Sud-africanii de la Rombat fac o achiziție strategică în Germania  

Sud-africanii de la Rombat fac o achiziție strategică în Germania   

Compania sud-africană Metair Investment Limited, acționarul majoritar al Rombat Bistrița, a achiziționat recent 25.1% din Akkumulatorenfabrik Moll, producător german de baterii și componente pentru industria auto. Metair țintește consolidarea afacerii în Europa și primul pas curajos spre Asia.

Pachetul de acțiuni a fost tranzacționat pe bursa din Johannesburg, iar valoarea lui a fost de 7,4 mil. euro. Potrivit proprietarilor Metair, această investiție dă un imbold planurilor de globalizare ale grupului, oferindu-i acestuia acces la mai mulți clienți europeni și, în perspectivă, asiatici. De asemenea, tranzacția oferă Metair posibilitatea de a produce baterii și componente pentru industria vehiculelor electrice (inclusiv a bicicletelor electrice) și a camioanelor. “Această investiție este un pas important în îndeplinirea obiectivelor noastre strategice și construiește un incubator pentru parteneriatul nostru cu Moll și Chaowei (Power Holdings)“, a spus Theo Loock, CEO al Metair.

Akkumulatorenfabrik Moll a fost fondată în 1945 și este furnizor pentru Audi, Daimler, Porsche, Skoda, Lamborghini și Volkswagen.

Compania Chaowei, un alt acționar important al Akkumulatorenfabrik Moll, începând cu 2013, este cel mai mare producător de baterii cu blumb-acid pentru biciclete electrice din China, cu o capacitate anuală de producție de 140 mil. baterii.

Grupul Metair funcționează în acest moment în 5 țări din lume, strategic alese pentru potențialul lor regional: Africa de Sud, România, Turcia, Marea Britanie, Kenya.

În România, Metair controlează Rombat Bistrița din 2012. Anul trecut, Rombat a avut o cifră de afaceri de 350,4 mil. lei, mai mult cu 13% faţă de anul anterior, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor. Compania şi-a triplat anul trecut profitul net, la peste 22 mil. lei.

 

Categories: Business in top, Global

About Author