Traian Larionesi (FRASINUL): Dacă vom avea nevoie de muncitori și nu găsim la noi, mergem din nou în Vietnam

Traian Larionesi (FRASINUL): Dacă vom avea nevoie de muncitori și nu găsim la noi, mergem din nou în Vietnam

Frasinul a adus deja 27 de muncitori din Vietnam și nu exclude ca pe viitor să aducă și alți muncitori de acolo, asta dacă nu se va rezolva problema crizei de forță de muncă din România. Muncitorii străini au toate condițiile necesare, iar pentru confortul lor au chiar și un bucătar vietnamez.

Istoric

Compania a crescut la început în domeniul forestier, însă proiectele tot mai numeroase de dezvoltare a infrastructurii județului l-au determinat pe Traian Larionesi, fondatorul afacerii, să reorienteze Frasinul spre construcții. Că a fost vorba de drumuri forestiere sau agricole, de modernizări de străzi, de construcția sau modernizarea unor imobile, de construcția de poduri sau reabilitarea albiei unor râuri, echipa de la Frasinul a prins viteză și experiență și a câștigat contracte tot mai importante.

Unul dintre momentele care au definit Frasinul drept mare constructor a fost finalizarea noului sediu al Registrului Auto Român (RAR) din Bistrița, o investiție de peste 8 mil. lei. Acest eveniment s-a întâmplat în toamna lui 2014, în prezența premierului de atunci al României. De atunci, pe lângă lucrările obișnuite din infrastructura județului, având ca beneficiari administrațiile locale, au apărut și lucrări de anvergură, cu valori mari. A urmat, de pildă, extinderea și anveloparea termică a Palatului de Justiție din Bistrița, o investiție de peste 10 mil. lei, finalizată în 2019. Apoi sediul RAR din Gorj, un contract de cca. 12,5 mil. lei.

Acum lucrează la sediul RAR din Satu- Mare, o lucrare de valoarea similară cu cea din Gorj. Alte lucrări de anvergură desfășoară compania în Vatra Dornei (județul Suceava), reabilitând străzi, trotuare, drumul de centură și amenajând locuri de recreere (contracte totalizând peste 30 mil. lei). În paralel, Frasinul a derulat și derulează lucrări cu valori mai mici, în Bistrița-Năsăud.

“Noi le considerăm și pe acestea egal de importante. Cu atât mai mult cu cât ele nu implică deplasări, costuri cu transportul, cu cazarea muncitorilor și, în concluzie, sunt mai profitabile. Și mai e ceva: e o mândrie să lucrezi pentru modernizarea județului tău, să vezi cum satele noastre încep să arate modern, civilizat și tinerii încep să revină în ele, pentru că acum au toate condițiile necesare” spune Traian Larionesi, proprietarul Frasinul.

 Realizări în 2018

Din mai multe puncte de vedere anul 2018 a fost un an foarte bun pentru Frasinul. Întâi, a revenit la venituri de peste 100 mil. lei, după doi ani anteriori mai slabi. Apoi, a început sau a continuat niște proiecte mari, pentru beneficiari din afara județului, cum ar fi RAR și Primăria Vatra Dornei, proiecte care odată finalizate vor contribui la notorietatea companiei Frasinul la nivel național.

Nu în ultimul rând, au fost câștigate noi lucrări, precum extinderea canalizării în comuna Târlișua (9,6 mil. lei), modernizarea unor drumuri forestiere în Maieru (7,6 mil. lei), reabilitarea unor drumuri agricole la Lechința (5 mil. lei) etc.

La capitolul investiții, după ce în 2017 deschisese o stație de betoane la Năsăud, în 2018 Frasinul a pornit și o stație de mixturi asfaltice, în aceeași locație. Cele două stații erau absolut necesare în condițiile în care lucrările companiei pe zona de infrastructură rutieră s-au înmulțit în ultimii ani.

 Prognoză pentru 2019

“Nu putem fi decât optimiști pentru anul în curs, mai ales că avem lucrări contractate dincolo de granițele lui 2019. Și licităm în continuare. Sperăm deci la o creștere față de anul trecut, chiar dacă ea va fi mică” spune Traian Larionesi.

Poate cea mai mare provocare pentru companie în 2019 a fost acomodarea celor 27 de vietnamezi pe care i-a recrutat să lucreze pe șantiere. Încă extrem de puține firme românești și-au adus muncitori străini și nimeni nu știa la ce să se aștepte. În plus, din cei care au adus, au recrutat din țări diferite, cu culturi și mentalități diferite. Poate au fost indieni, vietnamezi, thailandezi. Care dintre ei să fie mai buni? Mai harnici? Care se vor adapta mai ușor?

“Până la urmă totul a ieșit bine și suntem extrem de mulțumiți de serviciile vietnamezilor noștri. O parte dintre ei au lucrat în construcții în Dubai și sunt pricepuți la ce fac. Eu cred că oamenii își doresc să câștige niște bani, să-i poată trimite acasă, la familiile lor. Noi îi respectăm ca și pe muncitorii români. Sunt niște oameni care și-au luat inima în dinți, au plecat departe de familii să lucreze ca să câștige niște bani să îi poată întreține pe cei de acasă, așa cum am făcut-o și noi în urmă cu ceva ani. Nu aș fi vrut să ajungem în situația să aducem muncitori străini, dar iată că aici am ajuns. În România se plătesc acum salarii decente, mai ales în construcții, dar forța de muncă bună a plecat în străinătate. În Vietnam am văzut cam o sută de oameni. Am selectat dintre ei 30, pe cei mai îndemânatici, dar în final au venit 26 fiindcă unii au avut probleme cu cazierul și nu au obținut permisul de muncă. Avem doi maiștri, cinci oameni calificați să lucreze pe utilaje, zidari, fierari-betoniști și le-am adus chiar un bucătar ca să le gătească mâncarea cu care sunt obișnuiți. Iar dacă vom avea nevoie de mai mulți oameni și nu vom găsi de-ai noștri, ne vom orienta din nou spre Vietnam”, spune Larionesi.

Muncitorii vietnamezi au cartierul general la Năsăud, unde Frasinul deține un punct de lucru. Compania le-a amenajat camere în care să locuiască, cu toate dotările necesare, o bucătărie utilată, dar și conexiune la internet ca să poată ține legătura cu cei de acasă.

Categories: Business in top

About Author