Un constructor mare din Bistrița, reținut de DNA pentru o presupusă mită de 1 mil. de euro

Un constructor mare din Bistrița, reținut de DNA pentru o presupusă mită de 1 mil. de euro

Patronul companiei bistrițene INDUSTRIAL CONSTRUCT ARDEAL, Sorin Ciufudean, a fost reținut alaltăieri de DNA sub acuzația de dare de mită, dar Tribunalul Bacău nu a acceptat propunerea de arestare preventivă și l-a eliberat ieri plasându-l sub control judiciar.

În dosar, alături de Sorin Ciufudean, se mai află Victor Sandu, fostul director general al Administrației Naționale Apele Române, dar și alți doi antreprenori, din Oradea, care au devenit “colaboratori” pentru a primi circumstanțe antenuante.

Procurorii spun următoarele: “în perioada 17 mai 2017 – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri (Ciufudean n.n.), coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională Apele Române. Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general. Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor. Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate.”


DNA a cerut instanței ca Sandu și Ciufudean să fie arestați, însă Tribunalul Bacău a decis că această soluție nu se justifică, impunând pentru cei doi doar control judiciar, măsură pe care trebuie să o respecte și ceilalți doi antreprenori-martori din dosar.

Compania INDUSTRIAL CONSTRUCT ARDEAL, specializată în hidroconstrucții, a fost rebotezată din INDUSTRIAL CONSTRUCT și mutată în Bistrița-Năsăud în 2017. Firma a contractat în ultimii ani, prin licitații sau prin încredințare directă, lucrări de zeci de milioane de lei în domeniul hidroconstrucțiilor, niciuna însă la nivelul județului. În 2019, a rulat peste 24 mil. lei, după ce în 2017 reușise 67,5 mil. lei și, în 2018, 32,7 mil. lei.

Compania este deținută de Sorin Ciufudean (de loc din județul Alba, în proporție de 50%) și de bistrițeanca Valeria Bondrea (50%). Cei doi formează un cuplu și au reședința stabilă la Oradea. Împreună, cei doi mai controlează 4 firme (3 în Bistrița și una în Deva), care cumulează un rulaj de peste 20 mil. lei anual.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*