Vrei o porție de turism cultural de Rusalii? Căianu Mic te poftește la „Înstruțatul boului” și la spectacolele dedicate Zilelor comunei!

Vrei o porție de turism cultural de Rusalii? Căianu Mic te poftește la „Înstruțatul boului” și la spectacolele dedicate Zilelor comunei!

 

SONY DSC

„Înstruțatul boului”, unuldintre cele mai vechi obiceiuri agrare din Transilvania, ținut de Rusalii în Căianu Mic, vine în 2018 la pachet cu Zilele comunei. Primarul Paul Știr, alături de echipa sa, a gândit un eveniment care să atragă toată Valea Țibleșului, dar și turiști din afara zonei.

 Săptămâna trecută, primarul Paul Știr a anunțat că a început demersurile pentru ca, în curând, comuna Căianu Mic să fie înscrisă în circuitul național al turismului cultural, iar “Înstruțatul boului”, prin complexitatea și originalitatea sa, este unul dintre obiceiurile locale care ar putea atrage mii de turiști din toată țara, în anii care vin.

Datat în perioada romanilor cantonați în castrul de la Ilișua (în vecinătatea comunei Căianu Mic), “Înstruțatul boului” e un obicei care a fost suprapus peste sărbătoarea creștină a Rusaliilor. După încheierea Sfintei Liturghii, sătenii din comună se pun în mișcare și plimbă un bou purtând o cunună de flori în formă de cruce din capătul satului până la casa celui mai bun gospodar. În acest timp, tineri pe cai călare, sau pe jos, purtând măști, cutreieră străzile căutând prin gospodării fete care nu sunt măritate. Le strâng la piept, le sărută cu foc, poate chiar le răpesc în joacă. Totul se termină cu o repriză bună de joc popular în centrul satului. Acest obicei străvechi se mai păstrează doar în câteva localități din zona Clujului și Bistriței, dar Căianu Mic este comuna care l-a făcut faimos.

În 2018, la ediția a XIII-a a Zilelor Comunei Căianu Mic, organizatorii (Primăria, Consiliul Local, Liceul Tehnologic Ion Căian Românul, Centrul Județean pentru Cultură, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud) au pregătit un program complex pentru cele două zile de sărbătoare. Incluzând competiții sportive, concerte de muzică ușoară, spectacole cu muzică populară, invitați speciali, foc de artificii, programul e menit să-i mulțumească atât pe cei tineri cât și pe cei mai vârstnici. Pentru detalii și orar, vezi AFIȘUL de mai jos.

 

 

 

 

 

 

Categories: Local

About Author