Au ieșit standardele de cost pentru Saligny. Cât va costa maxim 1 km de drum?

Au ieșit standardele de cost  pentru Saligny. Cât va costa maxim 1 km de drum?

Standardele de cost pe locuitor și pe kilometru, pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor de apă, canalizare și drumuri finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” au fost elaborate de către Ministerul Dezvoltării și se află în consultare publică.

Astfel, costul standard maxim pentru un kilometru de drum comunal este de maxim 330.000 euro. Prețul unui kilometru de drum județean nu poate depăși 560.000 euro pe kilometru, iar centurile ocolitoare, în funcție de numărul de benzi și tipul carosabilului pot avea prețuri standard între minim 2,12 și maxim 6,34 milioane de euro. Aceste prețuri nu includ achiziția terenurilor și nici lucrările speciale (șanțuri, terasamente, podețe etc).

În privința infrastructurii de apă și canalizare, costul standard al rețelelor de apă este de cel mult 1.250 euro pe locuitor, iar cel al rețelelor de canalizare este de maxim 2.500 euro pe locuitor.

De peste trei ani, nu au existat reglementări clare în acest domeniu, iar acum Guvernul a preluat practic standardele de cost utilizate în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru tipurile de investiții unde au fost stabilite astfel de standarde.

”Actul normativ prin care s-a adoptat programul Anghel Saligny prevede un termen de 15 zile pentru stabilirea acestor costuri standard și 30 de zile pentru stabilirea costurilor standard privind rețelele de gaze, care urmează a fi adoptate printr-un ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației și al ministrului energiei.” – a comunicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Programul guvernamental Anghel Saligny (sau PNDL 3, cum îi spun unii) propune investiții în infrastructura locală în valoare de 50 miliarde de lei până în 2028.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*