Bistrița ar putea fi al doilea oraș din România semnatar al Green City Accord

Bistrița ar putea fi al doilea oraș din România semnatar al Green City Accord

În ședința de mâine, 27 mai a.c., consilierii locali din Bistrița vor lua în discuție aderarea municipiului la Acordul Privind Orașele Verzi (Green City Accord), o inițiativă a Comisiei Europene lansată în octombrie 2020. Acordul adună sub o umbrelă orașe europene care se angajează să ocrotească mediul înconjurător.

Prin semnarea Green City Accord, primari și lideri ai administrațiilor locale din întreaga Europă se reunesc în jurul unei viziuni comune a unui viitor urban în care, până în 2030:

◊ Orașele vor fi locuri atractive pentru a trăi și vor promova sănătatea și bunăstarea cetățenilor;

◊ Toți cetățenii vor respira aer curat, vor beneficia de apă curată, vor avea acces la parcuri și alte spații verzi și vor fi expuși la mai puțin zgomot ambiental;

◊ Economia circulară va fi o realitate, iar deșeurile vor fi fost transformate în resurse, încurajând reutilizarea, repararea și reciclarea într-o măsură mai mare.

 În fiecare din cele cinci domenii cheie, municipiul Bistrița se va angaja să stabilească obiective și ținte ambițioase în decurs de doi ani, concomitent cu determinarea nivelurilor de referință reprezentând punctul de plecare în fiecare domeniu; să planifice și să implementeze politici și programe de o manieră integrată, pentru atingerea țintelor sale până în 2030; să monitorizeze și să raporteze periodic progresele înregistrate.

Primul oraș din România care a semnat acordul este Cluj-Napoca, Bistrița urmând să fie al doilea. În lista semnatarilor se regăsesc până acum orașe precum: Helsinki, Lille, Cesena, Oslo, Braga, Zaragoza, Malmo.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*