Bistrițenii preiau controlul majoritar la PREBET Aiud

Bistrițenii preiau controlul majoritar la PREBET Aiud

Bătălia dintre acţionarii de la societatea Prebet SA Aiud, una dintre cele mai profitabile societăţi din domeniul materialelor de construcţii, pare să se finalizeze prin ieşirea din acţionariat a celui mai important dintre aceştia. Investitorii bistrițeni sunt pe val!

Este vorba despre Liviu Hagea, care era, cel mai mare acţionar al societăţii cu o deţinere de 30,86% din companie. Hagea şi-a vândut deţinerea printr-o tranzacţie pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) realizată la preţul unitar de 1,15 lei, pentru suma de 16,16 milioane de lei, conform calculelor bazate pe datele BVB. De asemenea, Nicolae Raţiu Christopher, membru al Consiliului de Administraţie al Prebet, a vândut 139.727 de acţiuni PREB, tot prin piaţa “deal”, la preţul unitar de 1,15 lei, pentru suma de 0,16 milioane de lei.

Între cumpărători se numără Impetum Investments, parte a Impetum Group, ce a achiziţionat 5,08 milioane de acţiuni PREB, echivalentul a 11,16% din Prebet, pentru aproape 5,85 milioane de lei. Pentru alte 10,84% din acţiuni a fost anunţat ca şi cumpărător societatea Auşel Imobiliare din Cluj-Napoca, deţinută în procent de 100% de acţionarul Prebet – Anodin Assets (parte din grupul de acționari cu rădăcini în Bistrița).

În vară, Autoritatea de Supraveghere Financiară a găsit că societăţile Acord Construct Alt, Anodin Assets şi GES – Green Energy Specialists, ce deţin împreună 44,42% din drepturile de vot ale Prebet Aiud (PREB), acţionează concertat în legătură cu societatea, astfel încât au obligaţia să depună documentaţia aferentă ofertei publice de preluare obligatorie. De asemenea, tot în vară, preşedintele Consiliului de Administraţie, bistrițeanul Mathe Francisc, a fost sancţionat cu amendă în valoare de 12.800 de lei de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru că a cumpărat în numele Prebet un pachet de 5% din acţiunile ROCA Investments, societate de investiţii parte a Impetum Group, fără acordul acţionarilor, potrivit unui raport publicat de Bursa de Valori Bucureşti.

Surse din piață speculează că Impetum Investments, cumpărătorul a 11,16% din acţiuni, este apropiat de cele trei firme care au acţionat concertat fiind intermediarul cumpărării în schimbul a 2,3 milioane de euro a pachetului de acţiuni de la societatea ROCA Investments.

În acest moment, bistrițenii controlează peste 50% din acțiuni, prin, două firme bistrițene (GES-GREEN Energy Specialists și ACORD Construct Alt SRL) și două firme apropiate, înregistrate în Cluj.

Pentru primele nouă luni ale anului, Prebet Aiud a raportat venituri din exploatare de 30,25 milioane de lei, cu 6,2% sub cele din primele trei trimestre ale lui 2020. Rezultatul din exploatare a fost de aproape 4,17 milioane de lei, cu 43,1% mai mic decât cel din primele nouă luni ale anului trecut, în timp ce profitul net a fost de 3,46 milioane de lei, în scădere cu 45,8% comparativ cu cel din perioada ianuarie-septembrie 2020.

Categories: Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*