Ce antreprenor bistrițean îți aduce, la comandă, orice echipamente din China?

Ce antreprenor bistrițean îți aduce, la comandă, orice echipamente din China?

 După două decenii de consultanță în afaceri și relații internaționale, bistrițeanul Cristian Munthiu a făcut pasul spre un business care-l poziționează astăzi între cei mai dinamici importatori de produse și echipamente din China. Pentru 2018, Munthiu estimează un rulaj de cca. 2 milioane lei.

“Suntem o companie care timp de 20 de ani a făcut consultanță în afaceri si relații internaționale. Am derulat peste 150 de misiuni economice în SUA, Israel, Canada, China, Coreea de Sud, Thailanda. De serviciile noastre au beneficiat peste 450 de companii și instituții publice” își începe Munthiu povestea.

“Am învățat enorm de multe în această perioadă și am evaluat zeci de oportunități de business. Pentru că în urmă cu opt ani ne-am concentrat atenția pe piața asiatică, având drept centru de greutate <<fabrica lumii>> – China – am descoperit acolo o posibilitate extraordinară. Poporul acesta are o slăbiciune pentru români și e deschis spre orice colaborări. Chinezii spun că, până în 1990, au crescut practic cu filmele românești și au rămas cu România în minte, avantaj de care antreprenorii noștri sau statul nu au știut să profite. Este un potențial imens de business pe relația România-China, rămas neexploatat. Din acest motiv am pornit la drum cu importurile. Dacă atâția ani am sfătuit oamenii de afaceri cum să-și aleagă furnizorii, cum să verifice produsele, cum să facă documentațiile, cum să realizeze efectiv importul, cu vamă, cu depozitare, cu livrare – am ajuns la concluzia că aceste servicii le putem face noi, cu expertiza noastră. Primim o comandă pentru un utilaj, de exemplu, iar noi asigurăm totul până la livrarea și chiar montarea echipamentului, oriunde în țară. Și numărul clienților a crescut exploziv. Suntem foarte vizibili în online, unde gestionăm platforma www.chinaromania.ro , dar antreprenorii ajung la noi și la recomandarea clienților noștri mai vechi.” explică Munthiu.

Bistrițeanul spune că a reușit să construiască o rețea de parteneri în China și România, care îi asigură accesul la informații de calitate, la verificarea noilor parteneri și la colaborarea directă cu producători chinezi serioși. China este locul în care se produce practic orice, la orice nivel de calitate. În ultimii treizeci-patruzeci de ani chinezii au dezvoltat capacități de producție uriașe, deservite de o forță de muncă destul de calificată și relativ ieftină, de un sistem logistic imposibil de reprodus de alte țări. “Fiind însă o cultură foarte diferită, nu este simplu să imporți sigur și convenabil produsele sau echipamentele dorite, cu atât mai greu, sa fabrici, produsele tale, cum avem deja solicitări. Pentru a ajunge la nivelul de a-i putea ajuta cu adevărat pe clienții noștri, am studiat mult, ne-am întâlnit cu mulți oameni de afaceri și oficialități din China, am dezvoltat un flux de lucru care să elimine riscul pentru clienții noștri și să ne permită să le oferim calitate, la un preț avantajos.” spune antreprenorul.

Pe lângă business și programe de afaceri specifice, Cristian Munthiu este activ în dezvoltarea de programe de informare și cunoaștere a culturii și civilizației chineze în Romania. El este membru fondator al Asociației Române de Prietenie cu RP Chineză Bistrița Năsăud, colaborează cu Ambasada Chinei în România și cu Institutul Confucius din Cluj în diverse programe educative, informative, culturale si economice.

 

 

Categories: Business in top

About Author