Constructorii bistrițeni îl trimit pe Ciolacu la mistrie, să își încheie singur șantierele!

Constructorii bistrițeni îl trimit pe Ciolacu la mistrie, să își încheie singur șantierele!

Premierul Marcel Ciolacu a întărit ieri, într-o declarație, că viitoarele prevederi fiscale aduc eliminarea facilităților care există acum în construcții și IT. Mai mulți constructori mari din Bistrița-Năsăud, consultați de Bistrița Business, s-au declarat revoltați de impotența actualului Guvern de a respecta o înțelegere făcută să dureze până în 2028.

“A fost, deci, o mare minciună! Ne-au acordat aceste facilități fiscale, prin care am putut să oferim angajaților noștri salarii mai bune. Ne-am făcut planurile de afaceri în consecință: bugete, angajări de oameni, achiziții de utilaje, construcții de fabrici, prezențe în licitații etc. Am luat credite din bănci ca să susținem investițiile și lucrările, pentru că, se știe, în lucrările contractate cu statul trebuie să lucrezi pe banii tăi o bună bucată de vreme, până începi să încasezi ceva. Acum, vine Ciolacu și ne taie craca de sub picioare, pentru că nu e capabil să găsească bani în altă parte și să respecte înțelegerea cu noi! Dacă are o jenă să caute banii ăia la multinaționale, de exemplu, și preferă să călărească firmele românești, atunci să plece acasă și să vină cineva care poate! Ați văzut ce profituri de sute de milioane de euro au avut anul trecut multinaționalele? Ați văzut ce rezultate record au avut băncile, după ce au triplat dobânzile anul trecut? Căutați acolo banii, domnule Ciolacu! Acolo și în companiile de stat și în reforma aparatului administrativ!” – spune un constructor mare din județ, cu peste 200 de angajați.

“Nu vom putea menține actualele salarii nete dacă trece ordonanța respectivă. Cu salarii diminuate, probabil că o parte din angajați vor pleca iar în Occident, de unde ne-am chinuit să-i aducem în anii trecuți. Rămânem cu lucrările în aer, bugetate oricum extrem de slab, iar marele pierzător, pe lângă noi, firmele, va fi tot statul. Adică, va avea o mulțime de lucrări mari cu probleme, neîncheiate, întârziate și, pe deasupra, încasările la buget din acest sector vor fi și mai mici decât cele din prezent. Oare cineva gândește logic acolo la Guvern? Ca să nu mai zicem de încălcarea grosolană a unei înțelegeri pe care Guvernul și constructorii au stabilit-o până în 2028!” – susține un alt constructor important din județ, care derulează lucrări în toată țara.

“E o absurditate să îngropi, tu ca stat, cu bună știință, un sector care îți este vital în acești ani. Dacă ai stabilit că domeniul construcțiilor e prioritar până în 2028, de ce calci asta în picioare acum? Pentru că ești disperat? Un Guvern disperat trebuie să plece acasă și să vină altul cu niște soluții viabile. Ciolacu să vină la mistrie și turnat betoane, ca să încheie el șantierele începute de noi! Bani sunt, dar nu îi caută unde trebuie! De ce nu ar putea, de exemplu, să mărească tariful la ora de manoperă în construcții, de la 8 euro în medie cât e acum, la macar 15 euro? Și atunci să ne pună ce taxe vor ei, pentru că ne vom descurca. Cum să susținem salarii de 6-7000 lei pentru un specialist bun cu o manoperă de 8 euro/oră, câtă vreme în Occident vorbim de manopere de 70 euro/oră? Dacă vor primi salarii diminuate după ce începem să plătim CASS, oamenii ăștia vor pleca urgent în Occident, unde se simt respectați. Asta ne dorim?” – spune un al treilea constructor local, angrenat în lucrări mari de infrastructură în toată țara.

Marcel Ciolacu, premierul României:

“Nu voi veni cu nici o taxă nouă, în schimb cu echitate fiscală voi veni. Mediul de afaceri trebuie să fie unul corect, concurențial. Va fi eliminare de excepții la CASS (asigurările de sănătate – n. red.). Cum se uită la mine comisarul european pe buget și eu să par un om serios dacă păstrez scutirile de CASS?”

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*