Data de referință pentru plata subvențiilor la bovine, eliminată

Data de referință pentru plata subvențiilor la bovine, eliminată

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că se va renunța la data de referință pentru subvenția la bovine. Oros a menționat că această schimbare va fi făcută  începând cu plățile acordate prin noul Plan Național Strategic.

“Dacă ne referim la animale – şi le-am spus-o în faţă, direct – noi, am dat foarte mulţi bani, datorită acelei date de referinţă. S-au pierdut foarte mulţi bani pe animale inexistente. Încercăm măcar, în noul PNS, să scăpăm de această dată de referinţă multianuală. Corect este să ne referim la numărul de animale deţinut în anul respectiv.Este foarte greu să-i explici unui crescător cu 100 de animale, dar cumpărate în 2015, că pentru restul de animale nu primeşte subvenţie. Asta în timp ce, spre exemplu, poate vecinul său a avut înregistrate 200 de animale, le-a vândut în decurs de un an, dar primeşte subvenţie încă şapte ani. Nici n-ai cum să-i explici, pentru că el n-are cum să te înţeleagă cum sunt regulamentele europene, care este cutuma în alte ţări. În alte state europene nu se întâmplă lucrurile aşa”, a explicat ministrul Adrian Oros.

Crescătorii de animale beneficiază de ANTZ, subvenție de la bugetul de stat, pe baza unei date de referință din ianuarie 2013. Ulterior, numai exploatațiile noi au putut să mai acceseze schema cu animale ce nu erau purtătoare de ”primă”.

În repetate rânduri, crescătorii de vaci au semnalat situația aberantă la care s-a ajuns: animalele erau date la abator însă fermierii beneficiau în continuare de subvenție.  Condiția impusă era să nu renunțe la fermă și să păstreze un minim de 3 capete dintre cele eligibile la plata decisă în 2013.

Parlamentarii au votat în 2019 o lege prin care data de referință trebuie actualizată la 1 ianuarie în fiecare an. Astfel,  subvenția ANT urmând să fie plătită numai pentru animalele existente în exploatații la acea data. Deși este deja în vigoare, noua lege încă nu a fost aplicată.

Categories: National

About Author