Ce constructor bistrițean va reabilita Castelul Banffy din Răscruci, lucrare de peste 30 mil. lei?

Ce constructor bistrițean va reabilita Castelul Banffy din Răscruci, lucrare de peste 30 mil. lei?

Compania TOMOROGA Construct, cu sediul social în Tureac, a semnat zilele trecute contractul cu Consiliul Județean Cluj pentru reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci, o adevărată perlă arhitectonică datând din secolul al XIX-lea.

Firma bistrițeană, deținută de Bogdan Tomoroga, este liderul asocierii care a câștigat, într-un final, licitația, și din care mai fac parte companiile Constructim și Rustic. Oferta acceptată de Consiliul Județean este de 27,6 mil. lei, la care se adaugă TVA.

„Bătălia pentru acest contract a fost foarte dură – a explicat pentru BistritaBusiness.ro, Bogdan Tomoroga, cel care reprezintă câștigătorii. “Am concurat cu două asocieri puternice, conduse de Decorint, respectiv Euras, două firme renumite în restaurarea clădirilor istorice. Pe cei de la Decorint, care au câștigat inițial contractul, i-am contestat în instanță, pentru neconformitatea ofertei lor și judecătorii ne-au dat dreptate. Contractul ne-a revenit, astfel, nouă.a spus Bogdan Tomoroga.

Consiliul Județean Cluj: Începe restaurarea!”

„Vestea bună pe care o dăm azi clujenilor e că începe restaurarea acestei veritabile perle arhitectonice, un castel de o valoare culturală și istorică inestimabilă pe care îl avem în proprietate. Ne dorim ca lucrările să se deruleze cât mai alert, astfel încât castelul să poată fi inclus în circuitul turistic și al evenimentelor culturale, cu toate beneficiile ce decurg de aici”, a declarat în urmă cu câteva zile Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Încă din anul 2018, Consiliul Județean Cluj a început organizarea licitației pentru restaurarea Castelului Banffy. Au fost nevoie de șase licitații și de suplimentarea bugetului de către forul județean pentru ca firmele să fie interesate și să depună oferte pentru execuția lucrărilor. Contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, a fost semnat încă din octombrie 2017. Cca. jumătate din valoarea contractului e acoperită din fonduri europene, cealaltă jumătate din bugetul CJ.

Bogdan Tomoroga: Suntem mândri că vom avea o astfel de lucrare în portofoliu!

„Suntem foarte mândri că o companie din Bistrița-Năsăud a ajuns să restaureze un ansamblu istoric de asemenea valoare pentru Transilvania. Vom avea o grijă maximă ca acest proiect să iasă impecabil, pentru că va reprezenta o adevărată carte de vizită pentru noi, TOMOROGA Construct, în anii care vin. Nu oricine are în portofoliu o lucrare atât de complexă! Tocmai din acest motiv, am format deja o echipă cu cei mai buni experți din țară în domeniul restaurărilor de monumente istorice, care va lucra cu noi, la fiecare pas. – spune Bogdan Tomoroga.

Locuința de vară a nobililor Banffy

Castelul – situat în satul Răscruci, comuna Bonțida – a fost construit în forma actuală în secolul al XIX-lea, pe ruinele unui conac mai vechi. Ridicat în stil neoclasic eclectic, edificiul a reprezentat locuința de vară a familiei nobiliare Banffy, una dintre cele mai influente și bogate ale acelor vremuri, dar și mare iubitoare de artă. În două dintre sălile castelului se mai păstrează și astăzi finisajele interioare de lemn masiv, care conform proiectului, trebuie readuse la strălucirea inițială. În jurul castelului se află unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Banffy, parc care includea – odinioară – și un lac. Acesta trebuie reamenajat, pe acel loc existând azi doar un teren mâlos. Până și barca familiei Banffy trebuie refăcută identic și ancorată pe lac, la finalul lucrărilor.

Suprafața terenului ce aparține castelului este de 56.128 mp, din care 644 mp sunt ocupați de Castelul Banffy, iar 691 mp de clădirile adiacente. Proiectul de reabilitare include castelul, clădirile adiacente, parcul înconjurător și lacul.

Potrivit constructorului, lucrările vor începe cel mai probabil în perioada aprilie-mai 2021 și vor dura maximum 24 de luni.

Castelul Bannfy, astăzi

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*