Faimoasele vinuri de CRICOVA (Rep. Moldova) își croiesc loc sigur în piața bistrițeană

Faimoasele vinuri de CRICOVA (Rep. Moldova) își croiesc loc sigur în piața bistrițeană

Faimoasa cramă CRICOVA, din Republica Moldova, și-a prezentat marți la Bistrița – gazdă fiind magazinul The Drinks Store – câteva dintre vinurile de top, cu care speră să cucerească piața locală.

Într-o atmosferă caldă, cu un public numeros, cunoscător de vinuri, CRICOVA s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Degustarea a început cu un CRISSECO care pune în umbră multe dintre suratele italienești cu denumirea PROSSECO. Denumirea CRISSECO este, de altfel, un joc lingvistic între CRICOVA și PROSSECO, dar calitatea este cea care ridică spumantul moldovenesc cel puțin la nivelul faimosului rival italienesc. A urmat un Chardonnay sec, bine maturat în butoare de stejar românesc, foarte fin, cu nuanțe ușoare de vanilie și culoare galben-pai. Un Rose delicat, de culoarea somonului, cu un buchet unde se disting note fine de coacăze şi flori de câmp, și-a făcut apoi apariția în pahare. Momentul pentru artileria grea a sosit, asta însemnând un vin roșu senzațional, CRICOVA Codru Prestige. Acesta care s-a distins clar prin culoarea sa somptuoasă, limpede, de rubin antic, prin buchetul său compus, perfect echilibrat, cu aromă de violete și vișină coaptă și gustul plin, extractiv, catifelat, extractiv, cu nuanțe de coacază neagră și prune uscate. Degustarea a fost încheiată de un alt spumant valoros, Rose Brut, din gama premium.

Vinurile s-au împletit armonios cu brânzeturile și bucatele pregătite de băcănia Bottega Pavarotti, de pe Odobescu.

Despre orașul vinicol subteran CRICOVA

Devenit emblemă a vinificației Moldovei, orașul vinicol subteran CRICOVA dispune de galerii ce se întind pe 70 km, cu străzi numite simbolic: Dionis, Feteasca, Cabernet-Sauvignon etc. Situate la 11 km de capitala Chișinău, subteranele din var natural, aflate la o adâncime de 35-80 m, găzduiesc 30 milioane litri de vin la o temperatură constantă de 12-14 ˚C și umiditatea de +97-98%.

Fondat în 1952, combinatul CRICOVA (o afacere deținută de stat) este cel mai mare producător de vinuri spumante conform metodei tradiționale din Moldova, maturarea vinului fiind integral petrecută în beciurile subterane. La CRICOVA se păstrează ”Vinoteca națională”, o colecție remarcabilă de vinuri legendare, atît locale, dar și străine, provenind din colecția de vinuri a lui Goering, printre care renumitele vinuri Moselle, Bourgogne, Bordeaux, Porto. Cel mai vechi vin al colecției, și unicul vin de acest tip din lume, este vinul ”Ierusalim de Paște”, produs într-un singur loc, în 1902.

Beciurile CRICOVA sunt o atracție pentru miile de turiști, dar și pentru personalități notorii, politicieni, lideri de opinie și oameni celebri din întreaga lume, de-a lungul timpului fiind vizitată de: Iurie Gagarin, Angela Merkel, John Kerry, Vladimir Putin etc.

CRICOVA este declarată prin lege patrimoniu cultural-național.

Categories: Business in top

About Author