Familia Peica, proprietară a companiei AGRO ARDEAL, va deschide o fabrică de lactate

Familia Peica, proprietară a companiei AGRO ARDEAL, va deschide o fabrică de lactate

Deși nu a fost în cea mai bună formă în 2018, din cauza crizei apărute pe piața cărnii de porc din Europa, Agro Ardeal SRL a rămas în picioare, pe profit, și plănuiește revigorarea în 2019. Cu veniturile totale reduse de la 137,71 milioane lei la 87,86 milioane lei și cu doar jumătate din numărul de angajați față de 2017, familia Peica se poate mândri totuși cu cea mai modernă și automatizată fermă din România. Și cu planuri de a intra pe piața lactatelor.

 Istoric

Furnizor de referință pentru industria alimentară, compania Agro Ardeal SRL operează în industria de procesare a cărnii din anul 1995. Astăzi, este unul dintre cei mai mari jucători din regiune pe această piață și își desface produsele atât prin magazine proprii cât și în hyper-market-uri. Familia Peica a renunțat în 2016 la o parte din magazinele proprii, cele neprofitabile, în județele Cluj, Maramureș, Suceava și Mureș. Închiderea lor a fost parte dintr-o strategie, pentru că acțiunea a fost urmată în 2017 de deschiderea de noi magazine în Bistrița și lansarea gamei de produse “Dor de Bistrița”, realizate după rețete tradiționale. Tot atunci, Agro Ardeal a lansat, în premieră, un salam care are în compoziție 100% carne și conține doar condimente naturale.

 Realizări 2018

Izbucnită în România în vara lui 2017, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a aproape 400.000 de porci, pe tot cuprinsul țării. Situația a afectat grav vânzările de carne de porc, procesatorii înregistrând minusuri serioase în afaceri. Agro-Ardeal a luat imediat măsuri de restructurare a businessului, pentru a face față loviturii și a încheiat anul 2018 pe profit. Rezultatul net a fost cu cca. 33% mai mic decât în anul precedent, dar a fost realizat în contextul crizei amintite și cu doar 50% din angajați. În plus, tot în 2018, compania a reușit să-și reducă datoriile cu cca. 3 milioane lei. Una peste alta, după an greu încheiat cu bine, Agro Ardeal luptă să-și păstreze cota de piață și prezența la nivel național.

Prognoză pentru 2019

Odată reașezată piața cărnii, Agro Ardeal va urca din nou la capitolul vânzări și venituri – crede Liviu Peica, unul dintre investitori. În plus, ca un back-up pentru afacerea cu carne, există acum și o fermă cu vaci de lapte, care a adus familiei Peica în acest an titlul de “Fermier progresist”, o recunoaștere la nivel național. Ferma produce zilnic 3.500 de litri de lapte. O parte este distribuit în magazinele proprii, la dozator, iar restul este vândut la o companie de prelucrare a laptelui din județul Suceava. Finalul anului 2019 va aduce o nouă investiție pentru familia Peica – o linie de procesare a laptelui. Grupul de firme va produce, așadar, și smântână, cașcaval, telemea dar și o linie de lactate naturale, realizate după rețete tradiționale. În perspectivă, antreprenorii vor să investească și într-o mică linie de îmbuteliere a laptelui, dar și să atragă un milion de euro printr-un proiect pe fonduri nerambursabile care să ducă apoi la creșterea producției de lapte la 6.000 de litri/zi. Grupul de firme controlat de Liviu Peica se ocupă și de producerea de furaje, pe o suprafață de 180 de hectare de teren agricol, furaje necesare pentru hrana celor aproape 300 de animale.

Categories: Business in top

About Author