Gabriel Lazany: Există în permanență tentația de a lua mită! Trebuie eliminat acest fenomen

Gabriel Lazany: Există în permanență tentația de a lua mită! Trebuie eliminat acest fenomen

Pentru că se vorbește tot mai mult despre mita dată în spitale, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud este hotărât să stopeze acest fenomen. A pregătit chiar și o declarațieanti-mită pe care bolnavii o semnează la internare.

Gabriel Lazany crede că măsurile actuale legate de combaterea fenomenului de mită din spitalele românești nu sunt suficiente și nu au succes. Lazany lansa ieri o nouă metodă de stopare a acestui fenomen care este adresată direct bolnavilor: o declarație anti-mită pe care pacienții ce vor fi internați la spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud trebuie să o semneze.

“Am făcut o declarație pentru pacient prin care vor declara că au luat cunoștință cu privire la obligațiile de plată legale pe care le au față de spital și se obligă să nu ofere alte plăți suplimentare medicilor sau oricărei alte categorii de personal. Am considerat că în momentul în care nu se mai dă (n.red. mită) personalul nu are ce primi”, a declarat astăzi la o conferință de presă Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud.

Lazany a explicat că în situațiile în care orice act medical este condiționat de oferirea de mită pacientul trebuie să sesizeze fie conducerea Spitalului, fie organele abilitate.

“Am citit în mediul online comentariile care apar vis-à-vis de această măsură. Nici nu m-am gândit la aspectul acesta, că s-ar face supralicitare în salon, că stau pacienții si discută între ei cât dau. Trebuie să eliminăm acest fenomen. Dacă noi nu suntem conștienți că începutul acesta trebuie să vină prin noi, prin pacienți nu putem schimba mentalitatea, acest sistem de sănătate nu va putea fi vindecat”, a mai adăugat Lazany.

Managerul Spitalului Județean de Urgență mai spune că este legat de mâini și de picioare atunci când vine vorba despre sesizările anonime privind darea de mită în spital.

“Multă lume a întrebat de ce nu semnază personalul medical această declarație. Nu ai nicio cheie de control pentru că dacă personalul medical semnează acea declarație și pacientul insistă cu banii, la un moment dat dacă tot ți se oferă, tot ți se oferă există și e în permanență tentația de a lua. Noi asta vrem să elimină”, explică Gabriel Lazany.

În urma unui sondaj realizat în spitalele din țară, Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud s-a clasat pe locul 38 după ce 32 de pacienți au recunoscut că li s-ar fi cerut mită.

Categories: Local

About Author