Izvorul 6 din Sângeorz Băi, încă un pas spre exploatare. Mingea e acum la Protecția Mediului

Izvorul 6 din Sângeorz Băi, încă un pas spre exploatare. Mingea e acum la Protecția Mediului

Singurul izvor de apă terapeutică din județ care are licență de explorare – Izvorul 6 din Sângeorz-Băi – va fi repus în funcțiune după ample lucrări de curățare și reamenajare. Lucrările vor fi gata la finalul anului 2018.

Recent, orașul Sângeorz-Băi, titularul licenței, a solicitat Agenției județene pentru Protecția Mediului emiterea acordului de mediu pentru proiectul “Amenajarea izvorului nr. 6, curățarea terenului de aducțiune existent și amenajarea captării izvorului 6, în vederea realizării Programului de Explorare aprobat de A.N.R.M.”

Deși numărul izvoarelor de ape terapeutice din județ este mult mai mare, la această oră există o singură licență emisă de ANRM (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) – și aceea pentru explorare. Nici pentru izvoarele de apă minerală naturală (așa-zisa apă plată) – deși sunt peste 100 în județ – nu există mai mult de o licență (licență de exploatare emisă unei companii locale care în acest moment nu mai există – ANCO SRL).

Firmele care îmbuteliază și comercializează în prezent apă în județ (sunt câteva cazuri) o fac fără licență, folosind denumirea „apă de masă”. Această apă poate proveni inclusiv de la robinet, spun surse din Direcția de Sănătate Publică, și, în concluzie, nu poate fi categorisită ca apă minerală naturală.

În 17 noiembrie 2016, Primăria Sângeorz-Băi anunța că deține licență pe un izvor de apă minerală, SC Hebe SA cedând un perimetru în care se află Izvorul 6, care are cel mai mare debit de borcut. Un an mai târziu, în octombrie 2017, primarul Traian Ogâgău semna ordinul de începere a lucrărilor prevăzute pentru reabilitarea Izvorului 6.

La finalul lucrărilor, ANRM va fi solicitată să emită o licență de exploatare a Izvorului 6.

Izvorul 6 este un izvor închis din anii 70, colmatat in proporție de 75%. El a fost concesionat de Primăria Sângeorz Băi de la compania SC HEBE SA, controlată de omul de afaceri Mohammad Murad.

Reamintim că orașul Sângeorz Băi era faimos pentru apele sale curative încă de la sfârșitul secolului XVIII. La 1880, orașul exporta anual cca. 30.000 de litri de apă îmbuteliată.

Categories: Business in top

About Author