Județul Bistrița-Năsăud a angajat cei mai mulți ucrainieni, după București

Județul Bistrița-Năsăud a angajat cei mai mulți ucrainieni, după București

Peste 6.400 de cetățeni ucraineni sunt integrați pe piața muncii din România, a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi. Cei mai mulți în București (1297), în județul Bistrița-Năsăud (435) și în județul Timiș (269).

Urmează Aradul (235), Maramureșul (216), Bihorul (161) și Argeșul (150). Din totalul contractelor încheiate după declanșarea războiului din Ucraina, 1.155 sunt înregistrate în industria prelucrătoare, 616 în construcții, 495 în hoteluri și restaurante, în comerț cu ridicata și amănuntul sau reparații autovehicule și motociclete, iar 345 în domeniul activităților de servicii administrative sau activităților de servicii suport.

Statul român a plătit în perioada aprilie-iunie aproape 108 milioane lei pentru cazarea și masa cetățenilor ucraineni. Din această sumă, 87,3 milioane sunt bani decontați de către persoane fizice care au cazat ucraineni, iar restul, de către persoane juridice. Cei care încasează bani pentru cazarea ucrainenilor – până la 2.100 de lei pe lună pentru fiecare persoană – nu trebuie să îi declare la ANAF și nici nu au obligații de plată, aspect care a făcut această activitate extrem de atractivă în detrimentul veniturilor clasice din chirii, unde veniturile sunt mai mici și există obligații fiscale. Guvernul nu doar că nu a acordat sprijinul de cazare direct refugiaților, ci acordă chiar și banii de hrană tot celor care îi cazează.

Categories: Bursa, Business in top

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*