Libra Bank s-a mutat în casă nouă la Bistrița. A cui e azi banca înființată de Cataramă în 1996?

Libra Bank s-a mutat în casă nouă la Bistrița. A cui e azi banca înființată de Cataramă în 1996?

Sucursala din Bistrița a Libra Internet Bank își schimbă locația începând cu ziua de luni, 2 octombrie. Banca deținută de fondul american de investiții New Century Holdings a închiriat un spațiu pe Bulevardul Decebal, în locul fostului magazin Leonardo, imobil renovat recent de proprietari.

Libra Internet Bank este banca înființată în 1996 de liberalul Viorel Cataramă și pedistul Victor Babiuc, fost ministru al Apărării. La apariția ei și-a adus contribuția și bistrițeanul Dorinel Popescu, pe atunci mare director la Elvila – firma fanion a lui Cataramă – și ulterior prefect liberal al județului Bistrița-Năsăud. În 2000, banca a fost preluată de niște investitori turci și ciprioți, iar din 2003 a intrat în portofoliul New Century Holdings, care deține în România, prin fondul de investiții Broadhurst afaceri de sute de milioane de euro (Vel Pitar, Oil Terminal, Romarta SA etc). De altfel, Broadhurst este acționar la peste 50 de companii din România, din foarte multe domenii de activitate. La nivel de grup global, New Century Holdings are afaceri de peste 3,3 miliarde dolari în Europa de Est. Proprietarii grupului sunt doi americani evrei, ambii trecuți bine de 60 de ani: George Rohr, un fost jurnalist la Newsweek în anii 80, și Moris Tabacinic, antreprenor. Cei doi au fost între primii investitori de anvergură sosiți în Europa de Est după momentul 1989 și au știut să profite de oportunități.

Libra Internet Bank este orientată către nișa profesiunilor liberale, către clienți corporate, din real estate și agribusiness, și are o rețea de 50 sucursale. Este una dintre cele mai avansate bănci în procesul de digitalizare a serviciilor. În primele 6 luni ale lui 2017, Libra Internet Bank a reușit un profit net de 23,96 milioane lei și a depășit cota de 1% din piața bancară.

Categories: Business in top

About Author