Ministrul Muncii: Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic

Ministrul Muncii: Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic

Vești bune pentru angajatorii care și-au trimis oamenii în șomaj tehnic și care nu își vor relua activitatea după încetarea stării de urgență! Ministrul Muncii, Violeta Alexandru anunță că măsura plății șomajului tehnic de către stat ar urma să fie prelungită cu două săptămâni sau chiar o lună după încheierea stării de urgență.

Foarte probabil vom prelungi măsura şomajului tehnic. Nu ne-am hotărât dacă pentru două săptămâni, până la începutul lui iunie, sau pentru încă o lună, dar cu siguranţă o vom prelungi, şi zilele acestea, până la sfârşitul săptămânii, o să luăm o decizie, în funcţie şi de setul de decizii primare care trebuie luate, şi anume care sunt sectoarele despre care, conform evoluţiei pandemiei şi a deciziilor autorităţilor, estimăm că nu se va putea relua activitatea imediat. Pe acestea vrem să continuăm să le sprijinim, pentru că nu au activitate şi noi le cerem să rămână închise”, explică Violeta Alexandru.

De asemenea, ministrul Muncii a mai precizat că statul va suporta o parte din cheltuielile cu salariile pentru angajații care vor reveni la muncă din șomaj tehnic.

O parte din costurile salariale vor fi suportate de stat, adică transformăm şomajul tehnic tot într-o formă de sprijin, în sensul în care o parte din costul salarial, rămâne să decidem procentul, nu va fi nici ridicol de mic, dar nu va fi nici 75%, cum este şomajul tehnic. O parte din costul salarial îl acoperă statul, posibil pe un număr de câteva luni – până la trei luni, în aceeaşi sumă, după care va descreşte,perspectiva este de la mai multe luni, adică nu de trei, ci de cinci-șase, în primele luni în sumă fixă, după care descreşte, începem să descreştem din luna a patra şi tot aşa până în luna a şasea, dacă acesta va fi decizia finală”, a declarat ministrul Violeta Alexandru.

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*