OPINIE : Despre Vectori. Modelul Simionca. Parlament = Studenție

OPINIE : Despre Vectori. Modelul Simionca. Parlament = Studenție
Alin Bolbos

În sfânta zi de ieri, am reînvățat vectorii, la Fizică, împreună cu liceanul meu de clasa IX-a. Am înțeles că un segment de dreaptă, ca să-i poți spune vector, trebuie să aibă mărime, direcție și sens. E oricum mai mult decât a reușit să ne învețe inspectorul general Mureșan, prin 1993, la „Liviu”, când ne gratula cu “cea mai slabă clasă pe care am văzut-o io vreodată”, iar noi râdeam ca mânjii, că ne durea în c.. de vectorii lui. No offence, ispettore )

Ei, tot în sfânta zi de ieri, am văzut listele finale cu componența Consiliului Județean și Consiliului Local Bistrița. Și am avut o revelație… vectorială! Am votat niște oameni – e drept, pe listă – dar în funcții au ajuns acum alții, din partea a doua a listei. La Consiliul Județean, din totalul de 30 de aleși, 21 au renunțat la poziția câștigată în alegeri, pentru că, nu-i așa?, aveau de fapt altă treabă. La Consiliul Local, din 21 de aleși, 4 au de fapt altă treabă și s-au retras, lăsând loc supleanților.

E drept, doi dintre ei au justificare: unul e președinte la CJ, celălalt e primar. Dar restul au fost niște vectori, profitând de o legislație slută și prostind oamenii simpli, care nu au vreme să cunoască de ce sunt în stare partidele. Partidele i-au folosit de vectori de imagine. E faimoasă expresia: “au tras lista!”. Cifrele s-ar putea agrava, pentru că unii din cei validați deja consilieri s-au înscris și în competiția pentru parlamentare, că poți să știi de unde sare iepurele? Așa că niște supleanți fac în continuare calcule, să devină consilieri județeni sau locali. Doamne dă să fie mai valoroși supleanții decât vectorii, că fizica suportă multe!

Nu e o surpriză ce s-a întâmplat. Știam că așa va fi. Totuși, m-am încruntat sever când am văzut 21 de vectori, din 30, lăsând locul altora – la Consiliul Județean.

Nu dau acum exemple, dar o situație tot o expun. Cel mai tare dintre vectori a fost șeful local al PMP, deputatul Ionuț Simionca. A ieșit și consilier local, și consilier județean, era mai mai să iasă primar, dar el știa că vrea la București, unde – a anunțat ieri solemn – merge să schimbe “viața bistrițenilor”. Frățioare Simionca, viața bistrițenilor o schimbi aici, la Bistrița! La București ai putea schimba legislația asta slută, de care ai profitat și tu, ca să fii votat în trei locuri și să alegi tu, după criterii subiective, unde ți-ar dori suflețelul să rămâi. Nu te văd promițând asta, deoarece, ca orice vector, ai mărime, direcție și sens – și toate îți sunt îndreptate, cu orice mijloace, spre politica mare, de la Capitală, spre jocurile de culise de acolo.

Apropo, cică pentru provinciali un mandat de parlamentar echivalează cu o nouă studenție, dar mult mai mișto: ești departe de casă, ai bani, ai mașini, ai hoteluri, ai papa, ai gagici, ai subordonați…. cine nu și-ar dori asta? ) Definiția îi aparține unui hâtru politician bistrițean, fost, odinioară, și el student în Camera Deputaților.

Categories: Local, Opinie

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*