Primăriile mai pot cere finanțare pentru montarea de panouri solare pentru gospodăriile izolate

Primăriile mai pot cere finanțare pentru montarea de panouri solare pentru gospodăriile izolate

Administraţia Fondului pentru Mediu a prelungit până la data de 31 ianuarie 2020 sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare în cadrul programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Pentru Bistrița-Năsăud bugetul alocat trece de 11 mil. lei. 

“Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali”, anunță cei de la AFM.

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua electrică se adresează unităților administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanțare. Suma alocată sesiunii de finanțare pentru acest an este de 230 milioane lei.

Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finan ţare şi pe măsura implementării proiectului.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. În Bistrița-Năsăud, conform listei publicată de AFM de acest program ar putea beneficia 471 de gospodării, iar suma alocată a fost de 11,7 mil. lei. Pe listă au fost incluse comunele: Bistrița Bârgăului, Braniștea, Budești, Chiochiș, Fledru, Ilva Mare, Josenii Bârgăului, Leșu, Matei, Nușeni, Parva, Rebra, Rodna, Silivașu de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Spermezeu, Teaca, Telciu, Tiha Bârgăului și orașul Beclean.

Programul a luat startul în luna aprilie și inițial data limită de depunere a dosarelor a fost 10 iulie.

Categories: Local

About Author