Primarul Crețu își prezintă la Cluj proiectul “smart” Linia Verde

Primarul Crețu își prezintă la Cluj proiectul “smart” Linia Verde

Primarul Ovidiu Crețu va prezenta proiectul Linia Verde în cadrul Zilelor Regio 2017, eveniment organizat de ADR Nord-Vest la Cluj-Napoca, în perioada 18-20 septembrie. Primarul Bistriței este trecut în agendă ca speaker la Conferința Smart Regional Development, alături de alți câțiva edili: Emil Boc (Cluj-Napoca), Ilie Bolojan (Oradea), Kereskenyi Gabor (Satu Mare), dar și de oficiali ai ADR și de la Bruxelles.

Reamintim că Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate a lansat de curând Harta Proiectelor Smart City. Din păcate, Bistrița nu s-a regăsit în această hartă. Spre comparație, Alba Iulia are 59 de proiecte pentru un “oraș inteligent”, dezvoltate în parteneriat cu companii precum Orange, Siemens, Microsoft, Schreder, Philips. Harta Proiectelor Smart City este un program pilot, menit să identifice proiectele dezvoltate în cadrul conceptelor smart city și să monitorizeze proiectele propuse de autorități pentru tranziția către orașe inteligente. În prima etapă, programul prezintă localizarea proiectelor smart city, pe teritoriul României, precum și informații despre acestea. Echipa de voluntari a ARSCM lucrează constant la actualizarea informațiilor, pe măsura primirii acestora de la autoritățile decidente, iar conform calendarului stabilit, cea de-a doua etapă, estimată pentru finalul anului 2017, va prezenta analize detaliate de la cei care le implementează, dar mai ales exemple de bună practică.

Despre Linia Verde

Singurul proiect “smart” al Bistriței, cât de cât concret, este cel al Liniei Verzi, care presupune în esență introducerea de autobuze electrice pe traseul Viișoara-Unirea pentru a reduce poluarea și a decongestiona traficul auto în oraș. Primăria Bistrița a depus proiectul pentru finanțare prin POR 2014-2020 și a prins în bugetul pe 2017 suma de 1 milion de lei pentru documentații și cofinanțare necesare Liniei Verzi. Valoare totală a proiectului depășește 8 milioane de euro. Investiția vizează nu numai introducerea unei linii de autobuze electrice, ci și reabilitarea străzilor și realizarea benzilor de rulare, modernizarea stațiilor de transport între Viișoara și Unirea, amenajarea unui garaj și stații de încărcare a mijloacelor de transport electrice, plus sistem e-ticketing.

Prezentarea acestui proiect în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca poate fi o acțiune bună de lobby a Primăriei Bistrița, în sprijinul proiectului său, dar poate naște și întrebări din partea oficialilor prezenți acolo, cea mai dură dintre ele fiind: de ce Bistrița nu are proiecte pentru a deveni un smart-city adevărat?

Categories: Local

About Author