România, promovată de Banca Mondială în categoria ţărilor cu venituri mari

România, promovată de Banca Mondială în categoria ţărilor cu venituri mari

Banca Mondială a promovat România, de la 1 iulie, în categoria ţărilor cu venituri mari, adică peste 12.535 de dolari brut pe an pe cap de locuitor, după încorporarea evoluţiilor din 2019. Practic, venitul pe cap de locuitor a crescut la 12.630 de dolari anul trecut de la 11.290 de dolari în 2018.

Promovarea este importantă pentru deciziile privind rating-ul investiţional şi pentru negocierile de aderare la OCDE, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania. Totuşi, România poate fi reclasificată în categoria ţărilor cu venituri medii superioare dacă recesiunea Covid-19 va avea un impact puternic asupra acestui indicator.

Pe lângă România au mai fost promovate în acest an alte şase ţări: Benin, Indonesia, Mauritius, Nauru, Nepal şi Tanzania. Mauritius şi Nepal sunt ţările care au fost reclasificate la categoria ţărilor cu venituri mari alături de România (vezi poză pentru toate ţările din această categorie).

Raportul Băncii Mondiale a devenit de asemenea motiv electoral, preşedintele PSD Marcel Ciolacu spunând vineri că promovarea se datorează guvernărilor social-democrate. Ciolacu a acuzat de altfel PNL şi guvernul Orban că “au prăbuşit economia”.

“Guvernul PNL ştie doar să fure şi să risipească. Istoria se repetă cu Iohannis în loc de Băsescu! Diferenţa dintre politicile PSD şi gogoşile electorale ale PNL e scoasă astăzi (vineri – n.r.) la iveală de Banca Mondială”, a scris pe Facebook Marcel Ciolacu. El precizează că în perioada 2017-2019, venitul mediu pe locuitor a crescut de la 9.650 la 12.630 de dolari.

“Ce a făcut PNL? A distrus tot. A prăbuşit economia, veniturile şi nivelul de trai al oamenilor. A crescut deficitele până la cer. S-a împrumutat într-un ritm ameţitor. 86 de milioane de euro pe zi care nu au ajuns nici în economie şi nici la oameni. Doar în buzunarele clientelei liberale. În acest timp, de la lună la lună avem zeci de mii de români care îngroaşă rândurile şomerilor şi mii de firme care şi-au tras deja obloanele. Niciun sprijin concret din partea Guvernului, doar promisiuni că va fi bine peste 10 ani! Acum înţelegeţi de ce am spus că PNL a copiat prost de la PSD?! Mărturie e istoria: întotdeauna PSD la guvernare a clădit bunăstare, în timp ce dreapta a risipit tot generând austeritate, sărăcie şi şomaj. E ca în greierele şi furnica: sunt unii care muncesc tot timpul, în timp ce alţii care cântă la chitară toată vara, se distrează pe la chermeze guvernamentale şi trag de halbe pe la terase cu prietenii risipesc tot”, mai scrie Ciolacu.

Banca Mondială clasifică ţările în patru categorii: cele cu venituri mici, cele venituri medii inferioare, ţări cu venituri medii superioare şi ţări cu venituri mari. Clasificările Băncii Mondiale sunt actualizate în fiecare an la 1 iulie.

sursa: www.bursa.ro

Categories: National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*