ROMBAT poate intra în familia lărgită a producătorilor de autovehicule electrice

ROMBAT poate intra în familia lărgită a producătorilor de autovehicule electrice

Grupul sud-african Metair, proprietar al ROMBAT SA, își reia ambiția de a deveni și producător de autoturisme electrice, atrăgând și compania bistrițeană în acest mega-proiect.

În decembrie 2017, Metair a testat la Cernica, lângă București, într-o mică fabrică de baterii lithium-ion, primul său autovehicul propulsat exclusiv electric. După două luni, sud-africanii au anunțat achiziționarea a 35% din partenerul de lângă București, firma Prime Motors Industry, pentru cca. 1 milion de euro. Achiziția s-a făcut prin Rombat SA, subsidiara Metair din România.

Prime Motors Industry, fondată în 2016 de Adrian Polec (33 ani) și Vicențiu Ciobanu (25 ani), va deveni, practic, centrul de cercetare al Metair pentru Europa, mai ales că are în derulare câteva proiecte (inteligență artificială, mașini fără șofer) cu Universitatea Tehnică din București.

Theo Loock, CEO al Metair, a declarat în presa din Turcia (țară unde Metair deține o fabrică de acumulatori auto) că experimentul realizat împreună cu Prime Motors Industry a demonstrat că viitorul grupului este legat de aceste tehnologii. Loock a mai spus că Metair a fost într-un fel vizionară, pentru că două firme din cadrul grupului au construit – ca experiment – două autovehicule electrice încă în 2012, împreună cu mai mulți parteneri externi. Numite Met-Elec-R60, acele autovehicule (unul un Ford Fiesta modificat, altul construit de la zero) au arătat că pentru prima oară că acest tip de mașini pot fi construite și cu costuri mai reduse. “Putem accepta această provocare și posibilitatea de a produce un vehicul 100% electric, cândva în viitor”, a subliniat Loock.

Fondat în 1948 și având peste 7.000 de angajați în Africa, Europa și Orientul Mijlociu, producătorul de componente pentru industria auto Metair are venituri anuale de peste 2,5 miliarde dolari și un profit de circa 400 milioane dolari.

ROMBAT are o istorie de peste 35 de ani și este liderul pieței regionale de acumulatori auto.

 

 

Categories: Business in top

About Author