OPINIE : S-a confirmat. Primarul Crețu a mințit sistematic!

OPINIE : S-a confirmat. Primarul Crețu a mințit sistematic!

Iarna care a trecut a fost una fără prea multă zăpadă, plină însă de promisiuni deșarte venite din partea primarului Crețu, așa cum ne-am obișnuit de nouă ani încoace.

Prima promisiune de acest gen a fost făcută de Crețu chiar mai devreme, la începutul lunii septembrie 2015, cu ocazia predării amplasamentului pentru începerea lucrărilor: „Într-un termen de 12 luni trebuie să realizeze obiectivul contractat, asta înseamnă că în iarna 2016-2017 vom schia în această zonă. Fac invitația pentru prima zăpadă din 2016, deci undeva în luna decembrie. După prima ninsoare sau după primele două zile în care temperatura scade sub 5 grade punem tunurile pe pârtie și schiem”. Aici a fost un fel de Nostradamus care anticipa cu un an înainte că în decembrie 2017 o să ningă sau că o să fie două zile la rând cu temperaturi de sub 5 grade. De fapt promitea ceva, fără să aibă vreo certitudine că lucrurile se vor întâmpla așa cum zicea el.

Ducerea cu zăhărelul a continuat într-o conferință de presă de la începutul lunii decembrie 2016 în care Crețu declara: Pe pârtie o să ne întâlnim cam la jumătatea lunii ianuarie (2017). Atât alimentarea cu energie electrică cât și contractarea operatorului sunt probleme pe care eu personal nu le-am anticipat… Dacă știam toate lucrurile astea cum trebuie, începeam de acum doi ani ca să putem să finalizăm la început de an”. Aici deja fabula. Și mai mult, demonstra lipsa capacității lui de previziune. Cum să vii să spui că nu știai ce trebuie făcut ca să dai în folosință un obiectiv la termen? Asta înseamnă că habar nu ai cum se gestionează un proiect, ce să mai vorbim de administrarea unui oraș.

Tot în luna decembrie 2016, la deschiderea târgului de iarnă din centrul istoric, primarul a mai făcut o promisiune deșartă: Cel mai optimist termen, ca să fixez o dată în timp, este 15 ianuarie (2017). Cu toate avizele și toate termenele de așteptare, cu procedurile de licitație, data de 15 ianuarie este data cea mai apropiată, pentru că nu putem să riscăm absolut nimic. Este vorba despre ISCIR, de securitatea oamenilor, și fără absolut toate avizele nu putem. Ca să obținem toate avizele, avem nevoie de tot felul de meserii și de acorduri, din toate părțile. Le vom face pe toate și vom schia cu siguranță sezonul acesta. Noi vom începe de mâine să producem zăpadă, să tasăm pârtia. Pe zăpadă, așa cum este acum, nu se poate face nimic, pentru că la trei coborâri cu sania se distruge tot. Atunci, va trebui să producem zăpadă artificială, să o combinăm cu cea existentă”. Aici a mințit vădit prin antepronunțare. La momentul respectiv nu avea de unde să știe cum vor decurge procedurile de licitație și nici de omologare, iar „vom schia cu siguranță sezonul acesta” s-a dovedit a fi o minciună.

La începutul lunii ianuarie 2017, Crețu a mai venit cu o gogoașă: Vom face Serbările Zăpezii în luna februarie (2017). Pe noua pârtie, bineînțeles. Am așteptat pârtia pentru Serbările Zăpezii de cel puțin patru ani, dacă nu de opt”. Gogoașa s-a spart în februarie iar serbările s-au ținut pe Dealul Budacului.

Pe la finalul aceleiași luni, într-un reportaj televizat, prefăcându-se că nu cunoaște nici măcar valoarea contractului pentru operarea pârtiei și încercând să dreagă busuiocul, Crețu lansa „pe piață” un nou termen: „Practic, vom porni toată pârtia și mă refer la telescaun și la instalația de zăpadă în șapte – zece zile”. O altă minciună. De data asta l-a văzut toată România.

Luna ianuarie s-a încheiat fără să se întâmple nimic iar la începutul lunii februarie 2017, Crețu declara: „Spre finalul săptămânii se anunță temperaturi scăzute și o să încercăm să forțăm, să folosim tunurile de zăpadă la capacitate maximă și să refacem stratul de zăpadă pe pârtia de schi pentru a putea fi dată în folosință”. O altă minciună. Oricâtă zăpadă ar fi fost sau ar fi produs, pârtia nu putea fi dată în folosință din alte motive.

Practic, toate declarațiile în legătură cu pârtia erau mincinoase pentru că de fapt, pârtia nu era omologată și NU ESTE OMOLOGATĂ NICI ACUM, ca urmare nu putea fi deschisă nici în decembrie, nici în ianuarie și nici în februarie. La întrebarea mea din ultima ședință de Consiliu Local de săptămâna trecută pe acest subiect, a recunoscut că pârtia nu este omologată și că va primi certificatul de omologare în luna octombrie. Rămâne de văzut. Personal, nu mai cred nimic din ce zice.

Se pare că primarul Crețu a descoperit rețeta (sau probabil că o are în sânge mai de mult) prin care să transforme minciuna în adevăr: prin repetiție! Doar că, personajul nu-și dă seama că este extrem de penibil și că adevărul pe care-l propovăduiește este numai de el crezut. Sau nici măcar de el!

Ioan PETELEU, consilier local PNL

Categories: Local

About Author