Se caută o firmă care să reabiliteze casa în care a locuit fratele lui Mihai Eminescu

Se caută o firmă care să reabiliteze casa în care a locuit fratele lui Mihai Eminescu

La finalul acestei luni va avea loc o licitație pentru alegerea unui constructor care să se ocupe de reabilitarea unei clădiri de pe Bulevardul Independenței. Construcția are neapărat nevoie de reparații, iar Consiliul Județean a alocat 6,6 mil. lei pentru lucrările care urmează să fie făcute. În prezent clădirea nu este utilizată și este în subordinea Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud. 

“Din punct de vedere al valorii patrimoniale, imobilul a suferit regres odată cu ultima reabilitare făcută în anii ’80 când s-au adus modificări formei și dimensiunilor unor goluri, s-a închis terasa din spatele clădirii și i s-a decapat întreaga tencuială cu pierderea picturii originale de pe fațada principală”, scrie în memoriul general al proiectului.

Cu cei 6,6 mil. lei alocați acestui proiect se vor restaura tâmplăriile interioare și exterioare, se va înlocui acoperișul, se vor reface finisajele exterioare, inclusiv pictura murală existentă pe fațada principală, se vor înlocui instalațiile electrice și sanitare, etc.

“Prin aceste intervenții se dorește în primul rând restaurarea clădirii și redarea principalelor calități intriseci specifice arhitecturii seccesion ale acesteia. În al doilea rând se propune refuncționalizarea imobilului ca și clădire culturală ce să adăpostească colecțiile și documentele de patrimoniuale Bibliotecii Județene din Bistrița-Năsăud. Astfel, clădirea va deveni o importantă funcțiune culturală a județului, cu o vizibilitate și deschidere atât în rândul specialiștilor, cât și în rândul publicului larg”, scrie în același document.

 

Categories: Local

About Author