Start-up Nation 2022- lansare până la mijlocul lunii mai

Start-up Nation 2022- lansare până la mijlocul lunii mai

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a anunțat că până la jumătatea lunii mai va lansa programul de finanțare nerambursabilă pentru antreprenori Start-up Nation 2022.

Înscrierile la ediția a treia a programului Start-Up Nation, precum și la Microindustrializare și la Comerț-Servicii 2022, ar urma să se facă pe platforma de granturi IMM, IMM Recover, folosită începând cu anul 2020 la ajutoarele de stat COVID pentru firme – au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse din MAT.

Luni, 4 aprilie, și marți, 5 aprilie 2022, oamenii din minister s-au întâlnit cu reprezentanți ai antreprenorenorilor și ai consultanților pentru finanțări, în Comitetul de monitorizare a programelor pentru IMM.

Experții consultați au depus o serie de propuneri, printre care:

  • necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor,
  • majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară,
  • micșorarea pragurilor de investiție în echipamente și utilaje,
  • majorarea pragului de cofinanțare,
  • definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare științifică și brevete de invenție), precum și a componentei de dezvoltare durabilă,
  • majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanță, concomitent cu obligația consultantului de a consilia aplicantul și în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere.

Reamintim că pentru Start-Up Nation III în bugetul de stat pe anul 2022 există alocate fonduri de angajament de 500 de milioane de lei. Acestea permit lansarea înscrierilor și contractarea câștigătorilor, dar pentru plăți va fi nevoie de transformarea acestor credite de angajament în credite bugetare, operațiune care se poate face fie prin rectificare bugetară (începând cu semestrul II al anului 2022), fie prin bugetul de stat pe 2023.

Categories: Bursa, Local, National

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*