STUDIU: ce risc de mortalitate ar fi dacă s-ar rupe barajul Colibița?

STUDIU: ce risc de mortalitate ar fi dacă s-ar rupe barajul Colibița?

Un studiu recent realizat de un expert angajat de Apele Române arată dimensiunea dezastrului care s-ar produce dacă barajul de la Colibița ar ceda și 75 mil. mc de apă s-ar disloca brusc pe Valea Bârgăului și spre Bistrița.

Informații complete apar pentru prima dată publice într-un memoriu de prezentare pentru obținerea acordului de mediu, depus zilele trecute la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița. Memoriul, întocmit de compania EPMC Consulting, la cererea Apelor Române, justifică  necesitatea investiției de refacere a măștii barajului de la Colibița.

Din analiza datelor și a stării lucrărilor de la barajul Colibița rezultă că barajul nu îndeplinește condițiile de funcționare în siguranță. Pentru ca funcționarea acestuia să aibă loc în condiții de siguranță deplină sunt necesare reparații, reabilitări și înlocuiri.

Risc cedare baraj (accident) – cca 36% din populația județului ar fi potențial afectată în scenariul de cedare a barajului (a se vedea Planul de acțiune în caz de accident la barajul Colibița 2016-2025 precum și Raportul de modelare). Este vorba de 128.503 locuitori potențial afectati în scenariul de cedare a barajului, din care 1.439 în risc de pierdere a vieții. Conform <<Planului de acțiune în caz de accident la barajul Colibița 2016-2025>>, bazat pe simularea la ruperea barajului, rezultă că dezastrul hidrologic (cca 75 mil. mc) ar afecta 16 localități în aval, inclusiv municipiul Bistrița. Conform rezultatelor modelării scenariului de cedare al barajului, obiectivele identificate în risc direct de inundații includ 6.659 proprietăți, 156 obiective socio-economice și 17 obiective culturale, 990 ha teren agricol, alături de infrastructura aferentă (peste 100 km de drumuri, cca 19 km de cale ferată, stație de epurare, priza de apă, linii electrice etc.). În scenariul de cedare a barajului, ar fi afectați direct 19.439 locuitori din care 1.439 cu risc de pierdere a vieții omenești, și indirect până la 128.503 locuitori, populația totală a celor 16 localități.” – arată memoriul, bazat pe studiul întocmit de specialiști.

Astfel, atât starea măştii barajului, cât şi starea echipamentelor hidromecanice impun realizarea unor astfel de lucrări importante de reabilitare, în timp ce continuarea exploatării în actualele condiţii (cu nefuncţionarea golirii de fund) implică riscuri foarte mari care nu pot fi acceptate: o eventuală rupere a barajului ar produce efecte devastatoare, inclusiv pierderi de vieţi omeneşti, pe întregul sector situat în aval de baraj, cca 36% din populația județului fiind potențial afectată. – mai arată studiul.

Investiția de la Colibița asumată de Guvern în urmă cu câțiva ani, în mandatul ministrului Deneș, e evaluată acum la 100 mil. lei, după ce proiectul a suferit modificări, în sensul în care s-a renunțat la amenajarea împotriva inundațiilor pe sectorul cursului de apă Bistrița în aval de acumularea Colibița și până la confluența cu râul Șieu. Inițial, valoarea investiției era de 234,8 mil. lei. Banii pentru lucrări vor fi obținuți din fonduri europene. Deocamdată, proiectul se află în faza evaluării impactului asupra mediului, deși anumite lucrări au fost începute, timid, în urmă cu 2 ani.

Categories: Bursa, Local

About Author

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*