Tensiuni între partenerii pârtiei de schi de la Colibița, un proiect de 15 milioane euro

Tensiuni între partenerii pârtiei de schi de la Colibița, un proiect de 15 milioane euro

 Proiectul domeniului schiabil de la Colibița bate pasul pe loc, pentru că Primăria Josenii Bârgăului „se încăpățânează să nu pună la dispoziția partenerilor terenul necesar în suprafață de cca. 17 ha, deși inițial își dăduse acordul pentru asta”, susțin surse din administrația județeană. În replică, primarul din Josenii Bârgăului, Nicolae Vrîncean, spune că a avut mici tensiuni sociale în comună din cauza proiectului respectiv, dar pe care le-a potolit și, în concluzie, proiectul merge înainte.

Terenul respectiv, singurul care se potrivește din toate punctele de vedere unui domeniu schiabil, se află în proprietatea Primăriei Josenii Bârgăului, dar în administrarea Primăriei Bistrița-Bârgăului. În urmă cu aproape trei ani, Consiliul Județean (CJ) și mai multe comune din zona respectivă au anunțat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea pe fonduri europene a unui domeniu schiabil adevărat. A fost identificat terenul ideal, iar Primăria Josenii Bârgăului, prin Consiliul Local, și-a dat acordul, alături de ceilalți parteneri. E adevărat, alegerile din 2016 au adus un alt primar, care, deocamdată, a ezitat în privința vechiului acord. Partenerii din proiect – CJ și celelalte comune – au propus chiar realizarea unui schimb de terenuri, prin care Josenii Bârgăului să nu piardă nimic dacă cedează terenul pentru pârtie. Până acum, primarul Nicolae Vrâncean nu a fost de acord cu acest schimb. Proiectul pe fonduri europene trebuie depus până la 31 decembrie 2018, iar problema terenului trebuie rezolvată chiar în etapa de start. Dacă partenerii nu se pun rapid de acord, județul ar putea pierde o investiție majoră (15 milioane euro), care ar pune Bistrița-Năsăud pe harta turistică a amatorilor de schi.

Primarul Vrîncean: Am avut niște probleme, dar mergem înainte

Contactat de BistrițaBusiness.ro, primarul din Josenii Bârgăului, Nicolae Vrîncean, susține că el este în totalitate de acord cu construirea domeniului schiabil. “Am avut o problemă, în toată această perioadă, cu niște localnici, influențați de un preot, care nu au înțeles foarte bine beneficiile pe care le aduce acest proiect. Credem că am reușit să le explicăm și să-i convingem. Oricum, în proporție de 80-90%, populația comunei e de acord cu implicarea noastră în proiectul domeniului schiabil, în forma convenită inițial, alături de Consiliul Județean și de ceilalți parteneri. Chiar azi (n.n. 9 oct 2017), la ora 18.00, i-am invitat la o discuție pe toți primarii de pe Valea Bârgăului implicați în proiect, unde să lămurim pașii pe care-i avem de făcut. Să mă-nțelegeți bine, proiectul merge înainte, Josenii Bârgăului va fi între beneficiarii acestui domeniu schiabil“, a spus Nicolae Vrîncean.

Ce apare în studiul de fezabilitate

Consiliul Județean și primăriile Bistrița-Bârgăului, Tiha Bârgăului, Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Livezile, Cetate și Dumitrița au realizat un studiu de fezabilitate pentru un domeniu schiabil la Colibița, care să includă trei instalații de transport (telegondolă, teleschi și covor rulant precum și 6 pârtii de schi (trei de dificultate medie, două de dificultate redusă și una pt profes). Lungimea totală a acestor pârtii e de 5,1 km, cu o suprafață totală de 17,7 ha. La baza pârtiei, cota 1027, studiul prevede o zonă de servicii, care va cuprinde: locuri de parcare, casierie, punct jandarmerie, punct salvamont, fast-food, grupuri sanitare, locuri de depozitare pentru echipamentele pârtiei. O zonă similară va fi și la cota 1550, mai puțin magaziile de depozitare. Valoarea investiției, estimată de Consiliul Județean, ar fi de 15 milioane euro, din care 70% fonduri europene, restul constribuția partenerilor.

Categories: Local

About Author